ГУ Держпраці : слід усунути порушення, що виявлені при обстеженні ліфтового господарства ЛКП «Богданівка»

08 листопада 2017

З 25 по 31 жовтня  відбулася  планова перевірка ЛКП «Богданівка» з питань  дотримання вимог законодавства про зайнятість населення та працевлаштування інвалідів, дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки.                               

Під час перевірки також  проводилось обстеження стану ліфтового господарства, яке знаходиться на балансі ЛКП «Богданівка».                                                                                    

Було  з’ясовано, що на балансі ЛКП «Богданівка» знаходиться 15 пасажирських ліфтів, які встановлені у багатоквартирних житлових будинках за адресами м. Львів, вул. Любінська, 104- 6 ліфтів; вул. Любінська, 98 – 4 ліфти; вул. Гірника, 1- 4 ліфти; вул. Виговського, 1- 1ліфт.

 Граничний строк експлуатації відпрацював пасажирський ліфт по вул. Виговського, 1.  При цьому  не  проведено  експертне обстеження, відповідний ремонт та позачерговий технічний огляд цього підйомника.

Пасажирським ліфтам по вул. Любінська, 98 у 2008р проведена модернізація з поетапною повною заміною ліфтового обладнання, проте після проведення модернізації цим ліфтам не проведені відповідні експертні обстеження та позачергові технічні огляди; ліфти не забезпечені паспортами заводів виготовлювачів.                                                                                              

Пасажирські ліфти по вул. Любінська, 104 та  вул. Гірника, 1 не досягнули граничного терміну експлуатації,  проте стан ліфтового обладнання не відповідає вимогам нормативно – правових актів з охорони праці. Зокрема на окремих ліфтах не працюють реверсивні пристрої дверей кабін. На одному з ліфтів  по вул. Любінська, 104 виявлено деградаційне спрацювання тягового шківа та канату.  До того ж , пошкоджені кабіни та огородження шахт ліфтів,  не проведені періодичні технічні огляди та відповідні електричні вимірювання.                  

Такі  порушення вимог чинних нормативно – правових актів з охорони праці  створюють загрозу життю та здоров’ю мешканців багатоквартирних житлових будинків, де експлуатуються ліфти.  Відтак ГУ Держпраці у Львівській області оформлено позовну заяву у  Львівський окружний адміністративний суд на заборону експлуатації вказаних 15 пасажирських ліфтів до усунення зазначених порушень.