У 2 магазинах «Алкоголь-тютюн» працювало 5 осіб, а офіційно було працевлаштовано лише 1: підприємця-порушника оштрафовано на 480 тис. грн.

13 листопада 2017
ГУ Держпраці у Львівській області застосувало штрафну санкцію у розмірі 480 000  гривень щодо підприємця,   який  офіційно  працевлаштував лише одну людину, а здійснював продаж  алкоголю і тютюну у двох торгових точках та  фактично використовував працю ще 5-ти працівників, які  не оформлені в   установленому законом порядку.
  В рамках  взаємодії  з виявлення незадекларованої праці,   ГУ ДФС у Львівській області надіслало до ГУ Держпраці перелік суб’єктів, які здійснюють діяльність та у яких штатна чисельність працівників є меншою, ніж кількість діючих ліцензій на право торгівлі алкогольними напоями.
Відтак ГУ Держпраці у Львівській області провело інспекційне відвідування  у ФОП Тараненко В.О.  Під час  контрольного заходу, інспектори встановили, що у магазинах  «Алкоголь – тютюн» виконують  трудові функції 5 осіб без  належного оформлення трудових відносин.
Як результат, ГУ Держпраці у Львівській області застосовано штрафну санкцію у розмірі 480 000  гривень щодо ФОП Тараненко Віктор Олександрович за використання праці 5 неоформлених працівників.
Зазначимо, що   9 листопада ГУ Держпраці у Львівській області також було застосовано штрафну санкцію на ФОП Юнко І.Г. у розмірі 192 тисячі гривень за  використання праці двох осіб , з якими не було оформлено трудові відносини у встановленому порядку.
ГУ Держпраці наголошує, що законодавством передбачено укладення трудового договору. Додержання письмової форми є обов`язковим при організованому наборі працівників та при укладенні трудового договору з фізичною особою. Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника чи уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленого Кабінетом Міністрів України.