У Дрогобицькій РДА освітянам та медикам розповіли про основні вимоги з охорони праці та безпечного газокористування

28 листопада 2017

Днями у приміщенні сесійного залу Дрогобицької райдержадміністрації представники ГУ Держпраці у Львівській області провели чергову робочу зустріч з керівниками закладів освіти та медицини міст Дрогобича, Борислава, Трускавця, Стебника, смт. Східниці та інших населених пунктів Дрогобицького району. Захід відбувся в рамках інформаційної кампанії щодо дотримання законодавства з охорони праці та безпечного газокористування під час опалювального періоду, яку розпочато ГУ Держпраці у Львівській області у жовтні цього року. 

Головне управління Держпраці представляли начальник відділу нагляду у агропромисловому комплексі та соціально-культурній сфері Віктор Курило та начальник відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки Ігор Проць.

У своєму виступі Віктор Курило вкотре привернув увагу присутніх на специфіці вимог охорони праці у закладках освіти та медицини. Потенційно небезпечними і надалі залишаються класи трудового навчання і спортзали у школах, кисневе, ліфтове та електрогосподарство у лікарнях .

    За словами Віктора Курила,  висновки матеріалів технічних розслідувань  підтверджують, що однією з причин аварійності та травматизму у перерахованих установах є злісне недотримання вимог правил безпеки та формальний підхід до інструктажів з охорони праці.

Ігор Проць у своєму виступі ознайомив  присутніх з статистикою та основними причинами нещасних випадків, які пов’язані з використанням газу побуті, оскільки  у закладах освіти та медицини Львівщини левову частку газовикористовуючого обладнання складають малометражні газові котли, газові кахельні печі та кухонні вогнища.

Окрім цього, у закладах освіти та медицини і надалі експлуатуються підвальні газові котельні, яких у області залишилося ще близько 40. А це вкрай небезпечно, оскільки  над такими котельнями знаходяться приміщення масового перебування людей, що заборонено діючими правилами безпеки та будівельними нормами.   

Разом з тим Ігор Проць нагадав присутнім основні фізико-хімічні властивості природнього газу та продукту його неповного згоряння – чадного газу, наголосивши на основних факторах потенційної небезпеки при користуванні газовими приладами, зокрема вибухопожежонебезпеці та можливості утворення чадного газу.

 З метою візуалізації поданої інформації та розповсюдження її в закладах освіти та медицини присутнім  роздано спеціально  розроблені інформаційні матеріали у формі плакатів. У цих матеріалах  міститься інформація щодо основних вимог з безпечного користування газовими приладами,  поради як потрібно діяти при самовільному витоку газу у приміщенні та як надати першу медичної допомоги при отруєннях чадним газом.