Працівникам фермерського господарства нагадали про заходи безпеки при підготовці техніки до весняно-польових робіт

13 лютого 2018

Днями у фермерському господарстві «Фортуна-Н», яке займається вирощуванням зернових та бобових культур, проведено спільний превентивний захід з питань охорони праці, законодавства про працю, гігієни праці та експертизи умов праці.

Головний державний інспектор відділу нагляду в АПК та СКС Роман Дулюк ознайомив представників господарства з Порядком проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві.

Надав практичні роз’яснення щодо дій посадових осіб в разі настання нещасного випадку на робочому місці.

Зважаючи на те, що  у фермерських господарствах роботи на полях не проводяться, а ведеться підготовка техніки до весняно-польових робіт, під час превентивного заходу обговорили вимоги безпеки до виробничого обладнання та організації робочих місць згідно Правил охорони праці у сільськогосподарському виробництві (НПАОП 01.0-1.01-12). Також інспектор нагадав фермерам про те, що потрібно виконати перед початком зернозбиральних робіт. Отже необхідно:

на відведених ділянках влаштувати обладнані польові стани й місця для відпочинку працівників;

перевірити висоту провисання проводів повітряних ліній електропередач.

Було наголошено на підвищеному ризику травмування працівників фермерського господарства під час дорожньо-транспортних пригод.

Головний державний інспектор відділу експертизи умов праці Марія Петрушко ознайомила присутніх із законодавством щодо проведення експертизи умов праці, порядком проведення експертизи умов праці. Вона наголосила на необхідності проведення атестації робочих місць за умовами праці,  відповідальності керівників за несвоєчасне та неякісне проведення атестації робочих місць. Доповіла присутнім про пільги та компенсації працівникам, зайнятим на роботах із шкідливими і важкими умовами праці.

Фахівець відділу з питань гігієни праці Ольга  Кобилецька роз’яснила представникам підприємств  процедуру організації проведення попередніх (при прийомі на роботу), та періодичних ( в процесі трудової діяльності) медичних оглядів працівників певних категорій. Разом з тим поінформувала про необхідність проведення відомчого лабораторного контролю шкідливих факторів на робочих місцях працівників з кратністю, передбаченою нормативно-правовими актами.