За використання праці неоформленого працівника у м. Червоноград та недоплату працівникам мінімальних гарантій радехівського підприємця оштрафовано на 525 тис грн.

06 квітня 2018

Інспекторами праці Головного управлінням Держпраці у Львівській області проведено інспекційне відвідування у фізичної особи-підприємця, яка зареєстрована у м. Радехів, а здійснює свою діяльність у м. Червоноград. 

Під час відвідування фахівці виявили, що підприємець використовує працю неоформленого працівника, а саме продавця.

Окрім цього, інспекторами було встановлено, що підприємець починаючи з 2017 року не проводила індексацію заробітної плати 11- ти працівникам. Слід зазначити, що  індексація заробітної плати є мінімальною державною гарантією.

Відтак Головним управлінням Держпраці у Львівській області на фізичну особу-підприємця накладено штрафні санкції на загальну суму 525 тис. грн.

До слова, як свідчать первинні документи, заробітну плату працівникам впродовж 2017-2018 років підприємець виплачувала працівникам на рівні мінімальної. Згідно офіційних статистичних даних, середня заробітна плата штатних працівників оптової та роздрібна торгівлі на Львівщині у січні 2018 року становила 6400,22 (у 2017 році – 5611 грн), а у м. Червоноград –  від 5270 до 7171 грн. Наведене може свідчити про виплату підприємцем заробітної плати працівникам «у конвертах», у зв’язку з чим матеріали цієї перевірки скеровано у правоохоронні органи.

З початку року ГУ Держпраці у Львівській області за порушення вимог законодавства про працю на підставі статті 265 КЗпП України накладено штрафних санкцій на загальну суму 1 млн 617 тис грн..