На форумі з підтримки фермерства «AGROPORT West Lviv-2018» аграріям роз’яснили законодавство про працю

20 квітня 2018

У четвер, 19 квітня, начальник ГУ Держпраці у Львівській області Ольга Вільхова та перший заступник начальника ГУ Держпраці у Львівській області Олена Грицак взяли участь у VІІ Міжнародній виставці та форумі з підтримки фермерства «AGROPORT West Lviv-2018», який цими днями проходить у Львові.

В рамках  заходів форуму відбулася дискусійна панель під час якої обговорили питання застосування законодавства про працю.

Так,  представникам агропромислового комплексу Олена Грицак детально роз’яснила вимоги трудового законодавства, зокрема щодо праці сезонних працівників.  

Окрім цього, використовуючи конкретні приклади зі сфери АПК, представник ГУ Держпраці окреслила відмінності між цивільно-правовим та трудовим договором. За її словами, трудовий договір укладений із працівником на виконання сезонних робіт вважається строковим.

Разом з тим під час спілкування з аграріями йшлося  про особливості праці  молоді у сфері сільського господарства.  Отже, за загальним правилом, приймати на роботу дозволено осіб з 16 років. За згодою одного із батьків або особи, що його замінює, можуть, як виняток, прийматись на роботу особи, які досягли п’ятнадцяти років. Особи віком з 14 до 15 років можуть прийматись на роботу за згодою одного з батьків у вільний від навчання час для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання.

Перший заступник начальника ГУ Держпраці у Львівській області Олена Грицак зазначила, що цьогоріч Всесвітній день охорони праці відзначатимуть під девізом «Захищене і здорове покоління», що збігається із завданнями й метою Всесвітнього дня боротьби із дитячою працею.

На завершення, аграріїв закликали  у разі потреби звертатися за консультаціями щодо застосування трудового законодавства до інспекторів праці органів місцевого самоврядування та до Громадської приймальні, яка діє при ГУ Держпраці у Львівській області. Також присутнім  роздали інформаційні матеріали, розроблені ГУ Держпраці у Львівській області  щодо оплати праці найманих працівників. Водночас  аграрії мали змогу отримати консультації щодо застосування законодавства про працю.

Разом з тим  в межах Міжнародного форуму «АГРОПОРТ Захід Львів-2018»  учасники та гості форуму зібрались на традиційне урочисте вручення відкритої премії AGROPORT AWARD.  Цією премією відзначено підприємства агропромислового комплексу області, що забезпечують інноваційно-інвестиційний розвиток та є сумлінними платниками податків і підтримують соціальні проекти розвитку села. Відтак,  начальник ГУ Держпраці у Львівській області Ольга Вільхова вручила відзнаку переможцю у номінації “Гідна оцінка праці” керівнику ТзОВ  “СОТЕКО” Сергієві Костюку.

 

До слова, VІІ Міжнародна виставка та форум з підтримки фермерства «AGROPORT West Lviv-2018», учасниками якого є представники органів центральної виконавчої влади, місцевого самоврядування, представники дипломатичного корпусу, іноземні делегації, працівники агропромислового комплексу регіонів, а також провідні представники ділових кіл Львівщини.