До початку літніх канікул фахівці ГУ Держпраці інформують щодо особливостей праці молоді

05 травня 2018

 

 

 

 

 

 

 

Днями фахівці ГУ Держпраці у Львівській області провели низку семінарів щодо праці молоді та додержання законодавства про працю при працевлаштуванні неповнолітніх осіб.                                                                       

Зокрема превентивні заходи відбулися у  ДПТНЗ «Міжрегіональне вище професійне училище автомобільного транспорту і будівництва», Львівському професійному коледжі готельно-туристичного сервісу, ДНЗ «Самбірський професійний політехнічний ліцей», ДПТНЗ «Новороздільський професійний ліцей», Міжрегіональному центрі професійно-технічної освіти художнього моделювання і дизайну, у ДНЗ «Львівське вище професійне училище інформаційно- комп’ютерних технологій» та інших навчальних закладах.                  

Так, фахівці наголошували, що за загальним правилом, приймати на роботу дозволено осіб з 16 років. За згодою одного із батьків або особи, що його замінює, можуть, як виняток, прийматись на роботу особи, які досягли п’ятнадцяти років. Особи віком з 14 до 15 років можуть прийматись на роботу за згодою одного з батьків у вільний від навчання час для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання у загальноосвітніх школах, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладах.

Отже, при прийнятті на роботу неповнолітньої особи необхідно пам’ятати, що такій особі має виповнитись щонайменше 16 років, в іншому випадку вимагається  обґрунтувати необхідність прийняття такої особи на роботу та до особової справи працівника долучити:

1) копію свідоцтва про народження (замість паспорта),

2) згоду одного з батьків або особи, що його замінює – якщо особі від 14 до 16 років;

3) документ, який підтверджує, що особа буде виконувати роботу у вільний від навчання час – якщо особі від 14 до 15 років.

Слід враховувати, що відповідно до ст. 187 КЗпП України, неповнолітні у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх, а в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці користуються пільгами, встановленими законодавством України.

При цьому роботодавець не має права застосовувати працю неповнолітніх на важких, підземних роботах та роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці. Також неповнолітній не може працювати там, де потрібно підіймати і переміщати речі, маса яких перевищує встановлені для неповнолітніх граничні норми. При цьому  їх заборонено залучати до  нічних, надурочних робіт  і  праці у вихідні дні.

Разом з тим   відбулася зустріч зі суб’єктами господарювання Золочівщини під час якої обговорили основні аспекти праці молоді.