Працівникам, які ремонтують свердловини роз’яснили вимоги до робіт підвищеної небезпеки

07 травня 2018

Фахівці ГУ Держпраці у Львівській області  провели низку семінарів  у бригадах капітального та підземного ремонту свердловин  цеху підземного та капітального ремонту свердловин нафтогазовидобувного управління «Бориславнафтогаз» ПАТ «Укрнафта».

Під час превентивних заходів йшлося про  вимоги нормативно-правових актів з питань праці, охорони праці та промислової безпеки під час ведення робіт з капітального та підземного ремонту свердловин.  

 

 

Представники ГУ Держпраці  ознайомили   присутніх з причинами настання нещасних випадків та роз’яснили працівникам основні вимоги безпеки перед початком проведення капітального та підземного ремонту свердловин та після закінчення ремонту.

 Так,  капітальний ремонт свердловин охоплює:

  1. ремонтно-ізоляційні роботи (виправлення зім’ять, зломів, тріщин і заміна пошкодженої частини експлуатаційної колони,герметизація гирла свердловини, розбурювання цементних пробок)
  2. усунення негерметичності експлуатаційної колони
  3. ліквідацію аварій
  4. перехід на інші пласти та приєднання пластів;
  5. ремонт свердловин, обладнаних для одночасно-роздільної експлуатації
  6. роботи, пов’язані збурінням (зокрема, врізка і буріння іншого стовбура свердловини);
  7. оброблення привибійної зони;
  8. дослідження та обслідування свердловин приремонтi
  9. переведення свердловин на використання за іншим призначенням
  10. введення в експлуатацію і ремонт нагнітальних свердловин
  11. консерваціюі розконсервацію свердловин
  12. ловильні роботи (включають виймання впалої колони насосно-компресорних труб, насосних штанг, інструментів і інш., а також очищення стовбура свердловини)
  13. ліквідацію свердловин.

Фахівець ГУ Держпраці  наголосив, що у тому випадку, коли усунення дефекту утруднене, здійснюють зарізку і буріння другого  стовбура свердловини. Для цього в колоні, вище місця дефекту, розкривають «вікно», з якого похило проводять направлене буріння іншого стовбура свердловини, а також спуск і кріплення іншої колони.

У разі неможливості відновлення технічного  стану або припинення експлуатації свердловину ліквідують. При цьому вирізають і витягують обсадні труби, а стовбур цементують. Повернення свердловин на вищі і нижчі горизонти здійснюється при розробці родовищ  з декількома продуктивними пластами.

      До слова:

Цех підземного та капітального ремонту свердловин (ЦПКРС №1) – це відокремлений структурний підрозділ НГВУ «Бориславнафтогаз», який займається роботами з капітального та підземного ремонту свердловин. ЦПКРС №1  НГВУ «Бориславнафтогаз» розташований  у м. Борислав по  вул. С. Бандери. У  ЦПКРС-1 НГВУ «Бориславнафтогаз»    працює 120    людей.