У Львові під час круглого столу обговорили питання транснаціонального захисту українських трудових мігрантів

30 травня 2018

Сьогодні, 30 травня, у приміщенні Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою НУ «Львівська політехніка» за участі заступника начальника відділу  юридичного забезпечення ГУ Держпраці у Львівській області  Іванни Ковальчук відбувся круглий стіл щодо міграції  й  ринку праці та можливостей транснаціонального захисту прав трудових мігрантів.

 В рамках  заходу було презентовано українську частину дослідження, здійсненого в рамках проекту Назустріч посиленню транснаціональної співпраці у сфері трудового права з питань трудової міграції/Towards stronger  transnational labour inspection cooperation (STRONGLAB) щодо трудової міграції з України та інших європейських країн до країн Вишеградської четвірки.

Так, зазначалося, що існує потреба у контролі за діяльністю фірм-посередників, які сприяють працевлаштуванню українських громадян за кордоном.

 

Окрім цього, присутні наголошували, що корисно було б створити «гарячі» телефонні лінії або довідкові пункти у візових центрах, де можна отримати юридичну консультацію щодо працевлаштування за кордоном.

 

 

 

Серед іншого, під час круглого столу науковці та представники  ГУ Держпраці у Львівській області, профспілок, неурядових організацій обговорили питання захисту трудових прав українських працівників та шляхи детінізації зайнятості. Водночас учасники   порушили питання захисту прав молодих працівників.

У свою чергу,  Іванна Ковальчук наголосила, що потрібно підвищувати рівень правової культури не лише роботодавців, але й працівників. При цьому важлива співпраця  у цьому напрямку між  органами державної влади та  громадськими організаціями.