ГУ Держпраці проведено 14 позапланових перевірок щодо готовності дитячих закладів оздоровлення та відпочинку до літнього сезону

23 червня 2018

Інспектори ГУ Держпраці у Львівській області проводять наглядову, консультативно-роз’яснювальну роботу в дитячих оздоровчих закладах Львівської області  з метою  безпечного їх функціонування в літній період.

Протягом весняно-літнього періоду поточного року територіальним органом проведено 14 позапланових перевірок готовності дитячих закладів оздоровлення та відпочинку до оздоровчого сезону .

 Під час проведення заходів з охорони праці працівниками Головного управління зверталась увага на неухильному дотриманню вимог безпеки з охорони праці. Наголошено на своєчасному перегляді інструкцій з охорони праці, дотриманні правил безпеки при експлуатації обладнання дитячих ігрових та спортивних майданчиків, приведення електрообладнання відповідно до вимог  правил, здійснення моніторингу за будівлями та спорудами.

Серед  оздоровчих закладів, які вже функціонують на території Львівщини, навчально-оздоровчий табір «Політехнік-2» Національного університету «Львівська політехніка» є одним з тих, які працюють над вдосконаленням з питань організації охорони праці.

 В закладі створена та функціонує служба охорони праці, розроблено і затверджено необхідні нормативні акти з охорони праці (положення, інструкції), які встановлюють правила виконання робіт і поведінки працівників та дітей на території табору, у виробничих приміщеннях і на робочих місцях.

З новоприйнятими працівниками та дітьми, які прибувають до закладу, проводиться вступний інструктаж, розроблена програма вступного інструктажу. Наявні затверджені посадові інструкції та інструкції з охорони праці, які видані під розписку з реєстрацією у журналі обліку видачі інструкцій . Згідно вимог проводяться інструктажі на робочому місці.

На виконання ст.17 Закону України «Про охорону праці» з працівниками проводяться попередні (під час прийняття на роботу)  та періодичні (протягом трудової діяльності) медичні огляди. Працівники оздоровчого закладу  забезпечені спецодягом та іншими засобами індивідуального захисту відповідно до «Положення про забезпечення працівників спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту» та на виконання вимоги ст. 8 Закону України «Про охорону праці». Керівником закладу та відповідно призначеними особами, систематично здійснюється спостереження за технічним станом будівель та споруд, ведуться роботи для утримання їх в належному стані для безпечних умов відпочинку. Проведено випробування несучої здатності конструкцій дитячих ігрових майданчиків, елементи дитячих ігрових майданчиків придатні до сезонної експлуатації, стан металевих і дерев’яних конструкцій, болтових та ланцюгових з’єднань є задовільним. Територія дитячого закладу викошена та приведена до вимог, огороджені озера, встановлені попереджувальні знаки та написи. Нещасних випадків в зазначеному закладі не зафіксовано.