Відбулися засідання постійних комісій з питань охорони праці на шахтах «Межирічанська» та «Великомостівська»

27 липня 2018

У четвер, 26 липня, у ВП  «Шахта «Межирічанська» та «Шахта «Великомостівська» ДП «Львіввугілля» відбулися чергові засідання постійних комісій з питань охорони праці. Засідання проходили  під головуванням перших керівників шахт за участі  головних державних інспекторів відділу нагляду у вугільній промисловості Управління гірничого нагляду ГУ Держпраці у Львівській області Володимира Розалюка та Наталії Злої,  а також представники вугільних профспілок, інженерно-технічних працівників та робітників зазначених  шахт.

 Під час виступу у ВП  «Шахта «Межирічанська» головний державний інспектор відділу нагляду у вугільній промисловості Володимир Розалюк поінформував про стан виробничого травматизму на ВП  «Шахта «Межирічанська» за 6 місяців 2018 року. Він зазначив, що упродовж І півріччя 2018 року допущено значний ріст загального виробничого травматизму порівняно з аналогічним періодом 2017 року. Так, у І півріччі 2018 року на ВП «Шахта «Межирічанська» сталося 9 нещасних випадків на виробництві, а у І півріччі 2017 року 2 випадки. У своєму виступі Володимир Розалюк звернув особливу увагу на значну кількістю випадків виробничого травматизму серед інженерно-технічних працівників. Інспектор розповів присутнім про результати позапланових перевірок, які проводились на ВП “Шахта Межирічанська” упродовж липня.

 Було відзначено про  незадовільний стан проектно-технологічної документації підготовчої виробки 366 конвеєрного штреку, а також про  порушення вимог нормативно-правових актів з охорони праці при експлуатації допоміжного стволу.

 У  свою чергу на шахті «Великомостівська» Наталія Зла проаналізувала характер виявлених порушень  під час перевірки виїмкової дільниці лави №114.

 Йдеться про  невідповідність фактичного ведення гірничих робіт технологічній проектній документації, незадовільний стан шляхів пересування, рейкової колії.  Особливо  інспектор наголосила на тому, що всі роботи в межах перевірки виїмкової дільниці лави №114 ведуться в небезпечних по обваленню гірничих порід зонах підвищеного гірничого тиску, опорного гірничого тиску. Тому необхідно виконувати всі додаткові спеціальні заходи з безпечного ведення робіт в межах небезпечних зон.

Водночас вона нагадала, що  електрообладнання в шахті, зокрема  кабелі  та  системи електропостачання,  в  процесі  експлуатації   мають   гарантувати електробезпеку працівників шахти, а також вибухо- і пожежобезпеку.

 При цьому інспектор зазначила, що допускається експлуатувати електрообладнання тільки у разі справних засобів вибухозахисту, блокувань, заземлень, апаратів захисту, схем управління та при непошкоджених кабелях.

Ізолювальні саморятівники завжди мають бути поруч з усіма підземними працівниками шахти на кожному робочому місці. Підземні працівники повинні вміти користуватись саморятівником, знати правила поведінки під час аварійних ситуацій, запасні виходи, місця розташування засобів протиаварійного захисту.

На завершення інспектор запропонувала вжити заходів щодо покращення стану охорони праці на шахті. Передусім йдеться про покращення якості проведення інструктажів під час видачі нарядів, посилення відомчого контролю, заборону експлуатації несправного гірничошахтного обладнання, приведення шляхів пересування працівників в гірничих виробках у безпечний стан.