Держпраці Львівщини виявлено більше 100 порушень у Львівській дирекції УДП ПЗ «Укрпошта»

29 грудня 2015

ГУ Держпраці у Львівській області проведено всебічну перевірку стану додержання вимог промислової безпеки, охорони праці, трудового законодавства у Львівській дирекції УДППЗ «Укрпошта» та її структурних підрозділів. Перевірку проведено згідно Плану проведення перевірок  Головного управління Держпраці у Львівській області на 4 – ий квартал 2015 р.

Під час перевірки виявлено близько 100 порушень нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки, половину з яких усунуто в ході перевірки.

Також виявлено порушення вимог законодавства про працю та загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Слід зазначити, що протягом 2015 року на адресу ГУ Держпраці надійшло 10 звернень громадян щодо порушення їх трудових прав. У ході перевірки встановлено, що у Дирекції допускається звільнення працівника з ініціативи роботодавця в період його тимчасової непрацездатності, не забезпечено достовірний облік виконуваної працівником роботи і бухгалтерський облік витрат на оплату праці, не проводиться індексація індивідуальної заробітної плати, яка підлягає індексації, а при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від Львівської дирекції УДППЗ «Укрпошта» не проводиться в день звільнення. Також до працівників Дирекції  дисциплінарні стягненняз застосовуютьс з порушеннями вимог КЗпП України. 

За результатами перевірки до адміністративної відповідальності притягнуто 6 посадових осіб, а по відношенню до в.о.директора УДП ПЗ «Укрпошта», в діях якого вбачаються ознаки кримінальних правопорушень передбачені ст.ст. 172, 175 Кримінального кодексу України, матеріали перевірки скеровані до Головного управління Національної поліції у Львівській області для надання юридичної оцінки. За результатами перевірки керівникам структурних підрозділів Львівської дирекції УДППЗ «Укрпошта»  вручено обов’язкові до виконання акти та приписи.  

Разом з тим, перевіркою виявлено і позитивні сторони. У Львівській дирекції проводиться робота щодо виконання вимог Закону України «Про охорону праці» та інших нормативно-правових актів з охорони праці. Відповідно до статті 19 Закону України «Про охорону праці», у 2014 році фінансування витрат на охорону праці склали 3081,30 тис.грн., що становить  3.6% (законодавством передбачено не менше 0,5%) від фонду оплати праці за 2013 рік. Збільшення фінансування на заходи з охорони праці дали змогу забезпечити зниження  рівня виробничого травматизму в Львівській дирекції: виробничий травматизм з 2008 р. має чітку тенденцію до зменшення: в 2009р., 2011р.,2014р.-  по 1 нещасному випадку, в 2008р., 2010р., 2012р., 2013р. та 2015 р. – відсутній. У Львівській дирекції своєчасно проводиться навчання та перевірка знань з питань охорони праці, на робочих місцях регулярно проводяться повторні інструктажі з охорони праці.

В дирекції розроблено  заходи  по підготовці об’єктів поштового зв’язку до роботи в осінньо-зимовий період, створено комісію, яка постійно контролює стан роботи об’єктів у цей час. Працівників дирекції 100% забезпечено зимовими засобами індивідуального захисc90f69e6-3c23-4783-9919-298feb7e303e

Довідково

Львівська дирекція УДППЗ «Укрпошта» є одним із найбільших регіональних представництв Національного оператора поштового зв’язку в Україні та вагомою соціальною інституцією, яка задовольняє потреби широкого загалу споживачів поштових послуг, забезпечує безперебійну доставку письмової кореспонденції, періодичних видань, пенсій та соціальних допомог на території Львівської області.

Основні види діяльності Львівської дирекції УДППЗ «Укрпошта»:

надання послуг поштового зв’язку – продукт (результат) діяльності оператора поштового зв’язку з приймання, обробки, перевезення та доставки (вручення) поштових відправлень, виконання доручень користувачів щодо поштових переказів, банківських операцій, спрямований на задоволення потреб користувачів;

фінансові послуги – грошові перекази за міжнародними платіжними системами, виплата і доставка пенсій, грошової допомоги, приймання платежів, видача готівкових гривень, приймання платежів через Інтернет;

послуги корпоративним клієнтам;

он-лайн сервіси – переказ через Інтернет, відстеження пересилання поштових відправлень, електронне повідомлення через Інтернет, он-лайн передплата, он-лайн кур’єрська доставка, он-лайн замовлення поштової марки персоніфікованої “Власна марка”, приймання платежів через Інтернет.