Голова Державної служби України з питань праці наголосив на ефективності контрольних та превентивних заходів державного нагляду, які дали позитивні результати для росту економіки

26 вересня 2018

Голова Державної служби України з питань праці Роман Чернега взяв участь у дводенному семінарі «Європейсько-Грузинський діалог Праця, Зайнятість і Соціальні питання: трудові стандарти й інспекція». Захід відбувся 19-20 вересня в Тбілісі, за підтримки Європейської комісії та Міжнародної організації праці. Загальна мета заходу полягала у наступному:  підвищити рівень обізнаності про важливість покращення трудових стандартів та умов праці;  підтримувати створення ефективних систем контролю та нагляду відповідно до міжнародних та європейських стандартів.

Учасниками діалогу були соціальні партнери, представники міністерств соціальної політики та трудових інспекцій Грузії, Франції, Іспанії, Польщі, Латвії, Фінляндії, Норвегії, Чорногорії, України,  МОП, Європейської комісії, Європейської агенції з охорони праці, Європейської бізнес асоціації.

Роман Чернега поділився досвідом  реорганізації та становлення нової Служби, принципово новими підходами в організації та здійсненні державного контролю за додержанням законодавства про працю наближеними до стандартів і практик ЄС. На прикладі зростання чисельності з початку року більш як на 200 тисяч застрахованих осіб, продемонстрував ефективність поєднання контрольних і превентивних заходів, що  дає позитивні результати   для росту економіки держави.

В своєму виступі Голова Держпраці наголосив, що превентивні, інформаційно-роз’яснювальні заходи повинні й надалі бути в пріоритеті над накладенням штрафних санкцій, зокрема у боротьбі з незадекларованою працею. У той же час, без інструменту притягнення до відповідальності справа щодо детінізації зайнятості в Україні, в Грузії чи інших країнах Європи, прогресу не матиме.

Учасниками семінару неодноразово акцентувалась увага на  важливості дотримання міжнародних стандартів МОП, зокрема Конвенцій 81 та 129, при проведенні наглядових заходів. Адже, сучасні стандарти праці та гідні умови праці мають велике  значення для сталого бізнесу.