Фахівці ГУ Держпраці продовжують роз’яснювати роботодавцям вимоги трудового законодавства

09 листопада 2018

Днями за участі  фахівців  ГУ Держпраці у Львівській області у Залізничній районній адміністрації Львівської міської ради відбувся семінар з роботодавцями.

 У семінарі також взяли участь представники ГУ ПФУ у Львівській області, Львівського міського центру зайнятості, відділу аналізу та планування економіки департаменту економічного розвитку Львівської міської ради.

Головний державний інспектор ГУ Держпраці у Львівській області особливу увагу приділила легалізації заробітної плати.

Зокрема, нагадала про те, що людина, отримуючи заробітну плату «в конверті», позбавлена соціальних гарантій, а саме, позбавляється права на оплату листка тимчасової непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною та допомоги по вагітності та пологах, виплати допомоги по безробіттю у випадку втрати роботи, позбавляється пристойного розміру пенсії в старості. Працюючи неофіційно громадяни позбавляються права на виплати втрати частини працездатності в разі нещасного випадку на виробництві (у тому числі родині у випадку смерті працівника) або в разі набуття професійного захворювання, адже в разі настання таких випадків, за відсутності належним чином оформлених трудових відносин, довести факт перебування потерпілого з тим чи іншим підприємством практично неможливо.

Присутнім роботодавцям було акцентовано увагу про необхідності (якщо ще не укладено трудові договори)  укладення трудового договору, адже наймані працівники, не оформлені належним чином, в своїй більшості (як приклад, працівники магазинів, барів, складів), пов`язані з матеріальними цінностями та грошовими засобами безпосередньо.

«Не оформивши трудовий договір і, відповідно, не уклавши договір про матеріальну відповідальність, роботодавець ризикує втратити більше, ніж суму податків, пов`язаних з нарахуванням заробітної плати»,- резюмувала інспектор.

Нагадаємо, що 5 вересня Уряд ухвалив розпорядження «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення». Цим рішенням  передбачено проведення комплексних заходів, спрямованих на детінізацію ринку праці та вдосконалення контролю за оформленням трудових відносин із найманими працівниками.