ГУ Держпраці та профспілки домовилися про спільні заходи у сфері детінізації зайнятості

13 листопада 2018

У понеділок, 12 листопада, перший заступник начальника ГУ Держпраці у Львівській області Олена Грицак взяла участь у нараді, що відбулася у приміщенні  Об’єднання профспілок Львівщини.

Захід пройшов під головуванням голови Об’єднання Романа Дацька. На нараді були присутні голови обласних організацій профспілок, які входять до ОПЛ.

 Передусім Олена Грицак поінформувала про проведені  заходи, що спрямовані на подолання незадекларованої праці в області.

Водночас учасники наради обговорили шляхи співпраці. Зокрема йшлося  про проведення спільних інформаційних заходів та можливості  залучення представників профспілки до проведення інспекційних відвідувань.
 За словами Олени Грицак, у законодавстві передбачена можливість участі представників профспілки у контрольних заходах, які здійснюють інспектори ГУ Держпраці у Львівській області.

При цьому вона наголосила, що звернення  профспілки може стати підставою для проведення інспекційного відвідування.

«Законодавство передбачає, що підставою для проведення інспекційного відвідування може бути  інформація профспілкових органів про порушення прав працівників, що є членами профспілки, які виявлені в ході здійснення громадського контролю за додержанням законодавства про працю»,- роз’яснила Олена Грицак.

Резюмуючи, представник ГУ Держпраці закликала керівників профспілкових організацій повідомляти про можливі  випадки порушення трудових прав працівників.

Нагадаємо, що на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 05 вересня 2018 р. № 649-р «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення» в області проводилась спільна активна інформаційна кампанія. На сьогодні активізовано роботу  контрольні заходи саме з питань виявлення незадекларованої праці.