Задля попередження виробничого травматизму інспектори провели семінар у ПАТ «Дрогобицьке заводоуправління будівельних матеріалів»

03 січня 2019

Work safety / Warning sign (Click for more)

З метою попередження виробничого травматизму під час проведення гірничих робіт на кар’єрі Солецького родовища глин, представники ГУ Держпраці у Львівській області провели семінар щодо дотримання вимог законодавства та нормативно-правових актів з питань праці, охорони праці та промислової безпеки у приватному акціонерному товаристві «Дрогобицьке заводоуправління будівельних матеріалів», що займається розробкою родовища глин та виробництвом цегли.

Головні державні інспектори відділу нагляду у гірничодобувній промисловості ознайомили присутніх з основними вимогами законодавства та нормативно-правових актів з питань охорони праці, промислової безпеки для підприємств, які проводять відкриті гірничі роботи. Разом з тим поінформували про Правила охорони праці під час розробки родовищ корисних копалин відкритим способом та проектно-технічною документацією на  розробку родовищ корисних копалин відповідно до Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Водночас вони роз’яснили Положення про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту.

Роботодавець зобов’язаний забезпечити за свій рахунок придбання, комплектування, видачу та утримання засобів індивідуального захисту  відповідно до нормативно-правових актів з охорони праці та колективного договору.

Засоби індивідуального захисту видаються працівникам тих професій і посад (професійних назв робіт), що застосовуються у відповідних виробництвах, цехах, дільницях, а також під час виконання певних робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, а також роботах, що пов’язані із забрудненням, або тих, що здійснюються в несприятливих метеорологічних умовах, та передбачені у нормативно-правових актах з охорони праці за нормами безоплатної видачі працівникам спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту, які встановлюють для роботодавця обов’язковий мінімум безоплатної видачі ЗІЗ з визначенням захисних властивостей ЗІЗ та строків їх використання.

Засоби індивідуального захисту використовують за призначенням згідно з інструкціями з експлуатації, які повинні бути зрозумілими для працівників. Їх вимоги мають бути включені у відповідні розділи обов’язкових для виконання працівниками документів (інструкції з охорони праці, технологічні регламенти тощо).

Окрім цього, головний державний інспектор відділу експертизи умов праці повідомила присутнім про необхідність офіційного оформлення працівників та відповідальність за неофіційне працевлаштування. Ознайомила з вимогами та порядком проведення експертизи умов праці і необхідністю атестації робочих місць за умовами праці.

За результатами зустрічі, керівнику та відповідальним особам підприємства було рекомендовано слідкувати за безпечністю ведення гірничих робіт та забезпеченням працівників засобами індивідуального захисту в зимовий період відповідно до норм з охорони праці та промислової безпеки.