На Львівщині перевірять підприємства, які заборгували працівникам зарплату

04 лютого 2019

У понеділок, 4 лютого, під час апаратної наради начальниця Головного управління Держпраці у Львівській області Ольга Вільхова доручила перевірити усі економічно-активні підприємства Львівщини, які мають заборгованість по заробітній платі. Першочергово інспектуватимуть новоутворені підприємства-боржники, а також тих, у кого така заборгованість зросла.

До слова, згідно статистичних даних, заборгованість по заробітній платі на Львівщині станом на 01.01.2019 становить 75,5 млн.грн., з них 24,6 млн.грн. на 16 економічно-активних підприємствах.

Нагадаємо, відповідно до вимог статті 115 КЗпП України, заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.  

У випадку порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі роботодавці несуть відповідальність у вигляді штрафу відповідно до абзацу 3 частини 2 статті 265 КЗпП України – у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати. А це станом на сьогодні  складає 12 519 грн.

Окрім фінансових санкцій, також посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадян – суб’єктів підприємницької діяльності може бути притягнуто до адміністративної чи кримінальної відповідальності. Відповідно до статті 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення встановлених термінів виплати пенсій, стипендій, заробітної плати, виплату їх не в повному обсязі, тягнуть за собою накладення штрафу на від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Статтею 175 Кримінального кодексу України передбачено, що у випадку безпідставної невиплати заробітної плати, стипендії, пенсії чи іншої установленої законом виплати громадянам більше ніж за один місяць, вчиненої керівником підприємства, установи або організації незалежно від форми власності умисно,карається штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п’яти років, або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певного діяльністю на строк до трьох років. Те саме діяння, якщо воно було вчинене внаслідок нецільового використання коштів, призначених для виплати заробітної плати, стипендії, пенсії та інших встановлених законом виплат, карається штрафом від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.