На шахті «Лісова» за участю фахівців ГУ Держпраці у Львівській області приймали в експлуатацію виїмкову дільницю лави №181

12 квітня 2019

Днями  заступник начальника Управління – начальник відділу нагляду у вугільній промисловості Управління гірничого нагляду Володимир Осадця та головний державний інспектор відділу нагляду у вугільній промисловості Олександр Арямін провели позапланову перевірку щодо відповідності вимогам нормативно-правових актів з охорони праці змонтованого на дільниці лави № 181 відокремленого підрозділу «Шахта «Лісова» ДП «Львіввугілля» гірничошахтного обладнання.   Також  вони взяли  участь в роботі комісії  з прийняття виїмкової дільниці лави №181 в експлуатацію.

Цей позаплановий захід державного нагляду здійснювався за письмовим бажанням суб’єкта господарювання.  

Слід зазначити, що лава – це  очисна виробка,  де ведуться гірничі роботи з видобутку вугілля, які є найнебезпечнішими за фактором виникнення аварій та виробничих травм у вугільній галузі.

Тому робота фахівців ГУ Держпраці у Львівській спрямована, передусім, на виявлення порушень, що могли створити явну загрозу життю та здоров’ю працівників. А це, передусім, порушення провітрювання, пилегазового режиму та електровибухобезпеки обладнання. Слід зазначити, що під час перевірки таких порушень виявлено не було.

Комісія надала добру оцінку підготовленості лави №181 до безпечного видобутку вугілля. Слід зазначити, що під час позапланової перевірки не було виявлено грубих порушень Правил безпеки у вугільних шахтах. При цьому   значна частина порушень була усунена під час перевірки. Всього під час перевірки було виявлено 20 порушень  нормативно-правових актів з охорони праці. З них  переважна більшість стосується ведення канатної відкатки вантажів у прилеглих до лави №181 гірничих виробках та окремі порушення паспорту кріплення сполучень лави №181 з прилеглими виробками.  

               За результатами проведеної перевірки до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу притягнуто заступника директора з виробництва, а керівництву шахти вручені відповідні акт та обов’язковий до виконання припис. При врученні припису директору шахти було запропоновано призупинити роботи по проведенню канатної відкатки вантажів у гірничій виробці 181 бортового штреку та видобуток вугілля в лаві №181 до усунення викладених в приписі порушень.   

             Для довідки – лава №181 обладнана механізованим комплексом 2КМ-87УМН, очисним комбайном РКУ-10 та вибійним скребковим конвеєром СП-250.11. Транспортування вугілля від лави до магістральних конвеєрних ліній здійснюється за допомогою скребкових конвеєрів типу СП-202 та стрічкових конвеєрів 1Л-800УД. Довжина лави на момент перевірки становить 45м, довжина виймального стовпа –1200м. Виймальна потужність (висота) вугільного пласта П7н«Сокальський» становить 1,6-1,7 м. Загальні запаси виймального стовпа лави №181 становлять 176 тисяч тон вугілля. Гірничі роботи ведуться на глибині 480 м. Вся технологічна проектна документація виїмкової дільниці лави №181 пройшла позитивну експертизу на відповідність нормативно-правовим актам з охорони праці в ДП «Західний ЕТЦ».