Відбулося засідання постійної комісії з питань охорони праці у ВП «Шахта «Червоноградська»

16 квітня 2019

Днями у ВП  «Шахта «Червоноградська» ДП «Львіввугілля» відбулося чергове засідання постійної комісії з питань охорони праці під головуванням директора шахти Вадима Крася  та за участю заступника начальника відділу нагляду у вугільній промисловості ГУ Держпраці у Львівській області Василя Марцинюка.

На цьому засіданні заступник начальника відділу нагляду у вугільній промисловості ознайомив присутніх зі змістом статті 6 Закону України «Про охорону праці». Він акцентував увагу на основних моментах, що стосуються прав працівників на охорону праці під час роботи.

Зокрема йшлося про умови праці, безпеку технологічних процесів, машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва, стан засобів колективного та індивідуального захисту, що використовуються працівником.

Інспектор наголосив, що працівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо створилася виробнича ситуація, небезпечна для його життя чи здоров’я або небезпечна для людей, які його оточують, або для виробничого середовища чи довкілля.

Водночас працівник має право розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо роботодавець не виконує законодавство про охорону праці, не додержується умов колективного договору з цих питань. У цьому разі працівникові виплачується вихідна допомога в розмірі, передбаченому колективним договором, але не менше тримісячного заробітку.

Працівника, який за станом здоров’я відповідно до медичного висновку потребує надання легшої роботи, роботодавець повинен перевести за згодою працівника на таку роботу на термін, зазначений у медичному висновку, і у разі потреби встановити скорочений робочий день та організувати проведення навчання працівника з набуття іншої професії відповідно до законодавства.

При цьому на час зупинення експлуатації підприємства, цеху, дільниці, окремого виробництва або устаткування органом державного нагляду за охороною праці чи службою охорони праці за працівником зберігаються місце роботи, а також середній заробіток.

На завершення інспектор провів для працівників ВП  «Шахта «Червоноградська» ДП «Львіввугілля» навчання та бліц-опитування щодо навиків користування шахтним ізолюючим саморятівником ШСС-1П KS. Всі працівники показали задовільні знання.