Безпечні та здорові умови праці визначаються не лише законодавчою базою, а й рівнем культури охорони праці

28 травня 2019

Голова Держпраці Роман Чернега взяв участь у семінарі-нараді «Підсумки роботи технічних інспекторів праці членських організацій ФПУ за 2018 рік, сучасні виклики та пріоритетні завдання на 2019-2020 роки», яка відбулася у Будинку профспілок за ініціативи технічної інспекції праці департаменту охорони праці апарату Федерації профспілок України.

На  заході також були присутні  Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, керівник департаменту охорони праці Федерації профспілок України Юрій Андрієвський, представники Держпраці, головні технічні інспектори праці, інші представники з питань охорони праці галузевих та територіальних об’єднань профспілок-членських організацій ФПУ.

Роман Чернега під час свого виступу розповів  про стан державного нагляду у сфері охорони праці та про перспективи його розвитку.

Голова Держпраці зазначив, що у 2019 році наглядову діяльність у сфері охорони праці буде переформатовано на ризикоорієнтований підхід і формуватиметься вона на системі запобігання виробничим ризикам, що забезпечить ефективну реалізацію прав працівників на безпечні та здорові умови праці.

«Найголовніша зміна має відбутися у свідомості людей, проте не тільки в інспекторів чи фахівців з охорони праці,  а насамперед  ставлення до безпеки на виробництві повинні змінити роботодавці та самі працівники», – наголосив Роман Чернега.

Голова Держпраці також підкреслив, що Україна у сфері охорони праці поступово наближається до права, стандартів та практик Європейського Союзу. Проте безпечні та здорові умови праці залежать не лише від законодавчої бази, а й від загального рівня культури та цивілізованості охорони праці.