Про безпеку внутрішньогазових мереж йшлося під час круглого столу з головами ОСББ, представниками ГУ Держпраці та АТ «Львівгаз»

24 липня 2019

Про зміни у законодавстві щодо технічного обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж йшлося під час круглого столу, який відбувся у середу, 23 липня,  у Львівському прес-клубі.

         У заході взяли участь представники  ГУ Держпраці у Львівській області, АТ «Львівгаз», департаменту ЖКГ Львівської обласної державної адміністрації,  Асоціації менеджерів та управителів житловою нерухомістю, а також  голови ОСББ.

         Передусім фахівці АТ «Львівгаз» поінформували про те, хто відповідає за внутрішньобудинкові газові мережі та хто їх повинен обслуговувати.

        Водночас заступник начальника відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки ГУ Держпраці у Львівській області  Ігор Волков  розповів, що Положення про порядок технічного обслуговуваннявнутрішньобудинкових систем газопостачання  житлових  будинків, громадських   будівель,  підприємств побутового та комунального призначення втратило чинність.

       «На сьогодні не проводиться технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання  житлових  будинків та газових приладів, що і стало однією з причин різкого збільшення нещасних випадків у 2019 році на Львівщині»,- сказав Ігор Волков.

      При цьому фахівець ГУ Держпраці зазначив,  що  відповідно до Правил безпеки систем газопостачання, відповідальність за безпечну експлуатацію та технічне обслуговування димових і вентиляційних каналів житлових будинків покладається на власника (балансоутримувача та/або орендаря (наймача).

       Також він наголосив на неприпустимості експлуатації систем газопостачання житлових будинків без технічного обслуговування, яке можють проводити спеціалізовані організації, що одержали відповідний дозвіл на виконання таких робіт.

       До слова, у першому півріччі 2019 року на Львівщині сталось 12 нещасних випадків, пов’язаних з використанням газу в побуті, внаслідок яких з причин отруєнь чадним газом та вибухів газоповітряної суміші загалом постраждали 31 мешканець газифікованих помешкань, з яких 20 загинуло. За аналогічний період 2018 року трапилося 5 таких нещасних випадків, внаслідок яких постраждало  9 осіб, з яких 6 загинули.