Перевірка технічного стану зовнішніх газопроводів: які вимоги безпеки

26 вересня 2019

Днями  у Городоцькій дільниці Яворівського відділення АТ «Львівгаз» відбувся семінар щодо основних вимог законодавства з питань охорони праці. В межах превентивного заходу   фахівці ГУ Держпраці у Львівській області  проаналізували заходи  щодо  дотримання  безпечних  умов  праці, які проводяться на підприємстві під час виконання  робіт підвищеної небезпеки. Зокрема йшлося про вимоги безпеки під час проведення робіт з комплексного приладового обстеження газопроводів.

Відтак представник ГУ Держпраці у Львівській області наголосив, що технічний стан газопроводів (підземних, надземних, наземних та ввідних) і споруд на них повинен систематично контролюватись власником (балансоутримувачем та/або орендарем (наймачем) шляхом проведення комплексного технічного огляду (обходу) трас газопроводів, технічного обстеження, в тому числі КПО, вимірювання захисних потенціалів і перевірки ефективності роботи засобів ЕХЗ.Передусім слід зазначити, що комплексне приладове обстеження – це комплекс організаційно-технічних заходів по перевірці технічного стану зовнішніх газопроводів (герметичності, стану захисного покриття, корозійного стану труб, визначення наявності або відсутності електрохімічного захисту) за допомогою приладів, а також визначенню їх прив`язок на місцевості.                                  

Підземні (з металевих і поліетиленових труб), надземні та наземні газопроводи підлягають технічному обстеженню, зокрема комплексному приладовому обстеженню відповідно до вимог Порядку технічного огляду, обстеження, оцінки та паспортизації технічного стану.

При виконанні технічного обстеження, зокрема КПО, підземних сталевих, поліетиленових газопроводів та наземних і надземних газопроводів необхідно:

визначати місцезнаходження і глибину закладання газопроводу (тільки для підземних);

визначати герметичність газопроводу;

здійснювати обстеження газопроводів на наявність корозії;

визначати стан захисного ізоляційного покриття та електропотенціалу для підземних сталевих газопроводів;

визначати якість зварних з`єднань (за необхідності).

Перевірку щільності та виявлення місць пошкодження ізоляції при КПО необхідно здійснювати до промерзання та після повного відтаювання ґрунту.

КПО підземних сталевих газопроводів необхідно здійснювати:

вперше – через рік після введення в експлуатацію;

не рідше ніж один раз на 5 років при тривалості експлуатації до 25 років для таких, що знаходяться в задовільному технічному стані та нормальних геологічно-корозійних умовах;

не рідше ніж один раз на 3 роки при експлуатації понад 25 років для таких, що знаходяться в задовільному технічному стані та нормальних геологічно-корозійних умовах;

не рідше ніж один раз на рік при тривалості експлуатації понад 25 років для таких, що знаходяться у складних геологічно-корозійних умовах (сейсмічність понад 6 балів, підроблювані території), мають захисне покриття типу “нормальне”, включені до плану капітального ремонту або заміни.

КПО стану поліетиленових газопроводів проводиться у строки, що встановлені для обстеження сталевих газопроводів.

Позачергові КПО газопроводів необхідно проводити:

у разі якщо строк експлуатації перевищує для сталевих газопроводів – 40 років, для поліетиленових – 50 років;

при виявленні нещільності чи розривів зварних стиків, наскрізних корозійних пошкоджень;

при зниженні величини потенціалу “газопровід-земля” до значень, нижчих мінімально припустимих, за умови перерви у роботі електрозахисних установок понад 1 місяць – у зонах впливу блукаючих струмів і понад 6 місяців – в інших випадках, передбачених ДСТУ Б В.2.5-29:2006 “Інженерне обладнання будинків і споруд. Зовнішні мережі і споруди. Системи газопостачання. Газопроводи підземні сталеві. Загальні вимоги до захисту від корозії” (далі – ДСТУ Б В.2.5-29:2006).