Апеляційний суд підтримав позицію ГУ Держпраці у Львівській області щодо штрафу за порушення трудового законодавства

03 жовтня 2019

Восьмий апеляційний адміністративний суд задоволив апеляційну скаргу Головного управління Держпраці у Львівські області  щодо штрафу за порушення законодавства про працю.

Раніше під час контрольного заходу інспектор ГУ Держпраці у Львівській області встановив, що на підприємстві троє осіб прибирали офісні приміщення без належного оформлення трудових відносин.

Зокрема, з фізичними особами було укладено цивільно-правові договори. Проте, фізичні особи  систематично виконували певні трудові функції. Вони фактично працювали на підприємстві, а договори, що були укладені  з фізичними особами мають ознаки трудових.

Відтак ГУ Держпраці у Львівській області  винесло постанову про накладення штрафу на роботодавця.                                                    

Також під час контрольного заходу було встановлено, що на момент проведення інспекційного відвідування нарахування та виплату індексації заробітної працівникам не було проведено. Отже, щодо роботодавця  застосовано також  фінансову санкцію за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці.                 

Хоч підприємство частково і оскаржило це рішення у Львівському окружному адміністративному суді, однак апеляційну скаргу за позовом ГУ Держпраці у Львівській області судом задоволено у повному обсязі.

Відтак підприємству доведеться сплатити фінансову санкцію як за використання праці неоформлених працівників, так і за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці.