Про вимоги безпечної експлуатації систем вентиляції у хімічних виробництвах йшлося під час семінару у ТзОВ «Снєжка Україна»

17 жовтня 2019

Фахівці Головного управління Держпраці у Львівській області провели семінар для працівників ТзОВ «Снєжка Україна». Підприємство знаходиться у м. Яворів та займається  виробництвом фарб, лаків та іншої подібної продукції, друкарської фарби та мастик.           

В межах заходу обговорили вимоги  до безпечної експлуатації систем вентиляції у хімічних виробництвах.           

Держінспектор зазначив, що відповідно до вимог державного стандарту “Єдина система конструкторської документації. Експлуатаційні документи” (ДСТУ ГОСТ 2.601-2006) на кожну вентиляційну установку повинен бути заведений паспорт у двох примірниках. Один примірник паспорта повинен знаходитись у підрозділі підприємства, який відповідає за експлуатацію та технічне обслуговування систем вентиляції, а другий – в уповноваженого працівника.       

Фахівець Головного управління звернув увагу, що для забезпечення безперебійної та ефективної роботи вентиляційних установок на підприємствах повинна здійснюватися їх правильна експлуатація. Вона передбачає: необхідний штат працівників для обслуговування вентиляційних установок на кожному промисловому підприємстві; періодичне проведення робіт з обстеження стану повітряного середовища в приміщеннях; проведення робіт з визначення ефективності роботи вентиляційних установок і їх наладки; забезпечення нормального технічного стану вентиляційних установок і проведення своєчасного ремонту.

Окрім цього зазначалось, що у кожному виробничому цеху або відділенні необхідно мати журнал з експлуатації систем вентиляції, у якому обов’язково слід фіксувати: несправності вентиляційних установок, виявлені під час перевірки; усі випадки припинення роботи установок у робочий час у зв’язку з ремонтом, а також унаслідок аварій, відсутності електроенергії, теплоносія тощо; усунення виявлених несправностей і поновлення роботи установок; прізвища чергових слюсарів і електриків, дні і години чергувань.

«Справність і роботу систем вентиляції приміщень категорій А, Б і В зобов’язані перевіряти працівники, відповідальні за роботу цих систем, не рідше одного разу на зміну та результати перевірки фіксувати у журналі з експлуатації систем вентиляції», – наголосив інспектор Держпраці.