У ТзОВ “Веренекотехнік” відсутній дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки. Головне управління просить суд заборони підприємству виконувати небезпечні роботи

06 грудня 2019

Головне управління Держпраці у Львівській області звернулось до суду з вимогою заборонити ТзОВ “Веренекотехнік” експлуатацію зварювальних півавтоматів Fronius 247, Fronius Vario4000j2;  електрообладнання 0,4 кВ,  виконання газополум’яних робіт та робіт в електроустановках.

Інспектори з охорони праці під час заходу державного контролю виявили, що на підприємстві відсутній дозвіл на виконання газополум’яних  робіт, чим порушено 2, п.17 «Порядку видачі дозволів на виконання робіт з підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки».

Працівники, які обслуговують електроустановки, не забезпечені усіма необхідними засобами захисту (відсутні діелектричні рукавиці, покажчик напруги до 1000В, ізолювальні кліщі, діелектричні боти, інструмент з ізолювальними ручками, плакати безпеки), що є порушенням п.4.2.4 НПАОП 40.1-1.07-01 «Правила експлуатації електрозахисних засобів».

Не проводяться огляди електрообладнання 0,4 кВ, чим порушено п.2.2.13 НПАОП 40.1-1.21-98 «Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів».

Позовну заяву скеровано відповідно до статті 27 Конституції України, оскільки підприємством не усунено порушення, що несуть загрозу життю та здоров’ю людей.

Інформаційно

Відповідно до п.17 додатку 2 «Порядку видачі дозволів на виконання робіт з підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки» –  газополумяні роботи належать до переліку видів робіт підвищеної небезпеки.

Відповідно до ч.3 ст.21 Закону України «Про охорону праці» – роботодавець повинен одержати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.