НА ШАХТІ «НАДІЯ» ПРОВЕДЕНО УЧБОВУ ТРИВОГУ

24 грудня 2019

19 грудня на шахті «Надія» відповідно до Графіку протиаварійних тренувань з ліквідації умовної аварії на підприємствах Міненерговугілля на 2019 рік проведено учбову тривогу.

Відбулась вона під контролем комісії у складі начальника управління гірничого нагляду Головного управління Держпраці у Львівській області Володимира Осадці, першого заступника командира Львівсько-Волинського воєнізованого гірничорятувального загону (ЛВ ВГРЗ) Дмитра Дищенка та заступника командира ЛВ ВГРЗ з оперативної роботи Дмитра Цверчкова.

Основною метою її проведення було перевірити підготовленість інженерно-технічних працівників, членів допоміжної гірничорятувальної команди і працівників шахти та ЛВ ВГРЗ до порятунку людей, захоплених аварією, та ліквідації її наслідків.

Учбову тривогу розпочато о 10 год.00 хв. Гірничому диспетчеру на пульт надійшло повідомлення про дим з каналу дифузора вентилятора головного провітрювання. Диспетчер шахти Анатолій Булавка, як відповідальний керівник з ліквідації аварії, до прибуття на командний пункт головного інженера розпочав процес щодо виявлення місця умовної аварії. Визначивши його (а це 220 конвеєрний штрек) диспетчер невчасно дав команду про відключення електроенергії з аварійної дільниці. Також він  допустив і інші суттєві помилки: невірно визначив кількість людей, які перебували на аварійній дільниці; не задіяв гучномовний зв’язок про попередження підземних працівників про аварію та інші.

Об 10 год 40 хв до керівництва ліквідацією умовної аварії приступив головний інженер шахти Володимир Ковальовський. Завдяки злагодженим діям головного інженера шахти – керівника з ліквідації аварії, працівників шахти та ЛВ ВГРЗ умовну аварію (пожежу у 220 конвеєрному штреку) було ліквідовано. Однак і тут комісія відзначила недоліки. Зокрема, невчасно були виставлені пости біля приймальних майданчиків скіпового та клітьового стволів, не всі начальники структурних підрозділів чітко доповідали керівнику з ліквідації аварії про виконання своїх обов’язків, а працівники табельної та шахтної лампової не знали усіх своїх обов’язків у випадку введення в дію плану ліквідації аварії.

         Проаналізувавши дії всіх задіяних підрозділів шахти та ЛВ ВГРЗ, комісія вирішила «зарахувати» проведення учбової тривоги, однак при умові, що  з гірничими диспетчерами шахти та працівниками табельної та шахтної лампової  буде проведено позапланове навчання на знання обов’язків під час виникнення і ліквідації аварії та знання плану ліквідації аварії.