“Державна служба України з питань праці та її територіальні органи розпочали перевірку роботодавців: відповідальність за порушення законодавства про працю”

25 березня 2016

Львів семінар14.03.2016 фото - 1

Саме на цю тему виступила начальник відділу з питань додержання законодавства застрахованих осіб, працевлаштування інвалідів, з питань дитячої праці та інших нормативно-правових актів Л. Лєсна на семінарі для бухгалтерів та керівників підприємств. Захід проводився Львівським обласним осередком громадської організації “Всеукраїнський бухгалтерський Клуб” під назвою  – «Головний бухгалтер і безпека бізнесу: Робота над помилками. Нова податкова накладна». У семінарі прийняли участь бухгалтери та керівники понад 250 підприємств області.

Львів семінар14.03.2016 фото - 2Відкрила захід голова Львівського обласного осередку ГО “Всеукраїнський бухгалтерський Клуб” Олена Назарець. Виступаючі спеціалісти (бізнес аналітик та сертифікований аудитор) висвітлили ряд актуальних питань,  проведели огляд останніх змін у законодавстві. В свою чергу, представник Держпраці розповіла про те, які на даний час повноваження Головного управління Держпраці у Львівській області в частині здійснення контролю за додержанням законодавства про працю. Звернула увагу на змінах до законодавства про працю, зокрема, до статей 24 та 119 Кодексу законів про працю України. Особливу увагу зосередила на посиленні відповідальності роботодавців за порушення вимог законодавства про працю.

В ході зустрічі учасниками семінару було задано ряд питань щодо оплати праці, зокрема щодо нарахування індексації заробітної плати, коригування середнього заробітку при підвищенні розміру мінімальної заробітної плати. Присутні також цікавились як правильно ділити щорічну відпустку на частини, якої тривалості можна надавати відпустки без збереження заробітної плати та як правильно проводити компенсацію за невикористані дні відпусток. Фахівець також відповіла і на питання щодо процедури вивільнення працівників у зв’язку із скороченням штату та реорганізацією,  обов’язковості ведення табелю обліку робочого часу, тощо.

Любов Лєсна зауважила, що окрім здійснення контролю, діяльність Головного управління Держпраці у Львівській області спрямована і на проведення інформаційно-роз’яснювальної та превентивної роботи: для роботодавців – з метою запобігання виникненню порушень законодавства про працю; для найманих працівників – з метою захисту їх трудових прав.