Засідання ПДК з питань охорони праці у ВП «Шахта «Червоноградська»: обговорено проблемні питання та роз’яснено вимоги до ТПД

13 січня 2020

У четвер, 09 січня, у ВП  «Шахта «Червоноградська» відбулося перше у новому 2020 році засідання постійно-діючої комісії з питань охорони праці. Очолив її роботу директор шахти Вадим Крась. Участь у засіданні взяли заступник начальника відділу нагляду у вугільній промисловості ГУ Держпраці у Львівській області Василь Марцинюк та інженерно-технічні працівники шахти.

Фахівець Держпраці повідомив, що ДП «Львіввугілля» не забезпечено безпечну експлуатацію обладнання, машин і механізмів та ведення робіт у відповідності до вимог чинного законодавства та НПАОП.  Зокрема підприємством не проведено опосвідчення спеціалізованою організацією 18 одиниць підземних високовольтних комплектних розподільних пристроїв та не забезпечено безпечну експлуатацію двох шахтних котлів (ДКВР 10/13 та ДКВР 6,5/13 № 1).

Відтак, Головним управлінням Держпраці у Львівській області не погоджено План  розвитку  гірничих  робіт  ДП «Львіввугілля» на 2020 рік в частині їх безпечного ведення.  Слід зазначити, відповідно до вимог чинного законодавства, ведення робіт, не передбачених планами розвитку гірничих робіт, не дозволяється.

Окрім цього Василь Марцинюк під час засідання роз’яснив вимоги до проектно-технічної документації, згідно якої виконуються роботи.

Як зазначалось, технологічна проектна документація (ТПД)  повинна бути розроблена на усі види робіт і операції та затверджена директором  або головним  інженером шахти. У ТПД слід передбачити комплекс технічних і санітарно-гігієнічних заходів, що забезпечують нормальні умови праці та збереження здоров’я працівників шляхом запобігання або обмеження несприятливої дії небезпечних та шкідливих виробничих чинників, зниження ризику розвитку професійної та виробничо обумовленої захворюваності.

При цьому, представник Держпраці звернув увагу, що у технологічному процесі можна застосовувати способи та засоби механізації основних і допоміжних робіт, які виключають важку ручну працю.

«Керівники шахти, дільниць, служб зобов’язані систематично в різні зміни відвідувати підземні роботи та здійснювати контроль за станом гірничих виробок, безпечним веденням робіт та негайно вживати заходів щодо усунення порушень нормативних актів з охорони праці. Якщо усунення порушень без застосування спеціальних заходів неможливе або існує загроза життю та здоров’ю працівників, роботи мають бути припинені, а працівники виведені в безпечне місце. Про це слід повідомити керівнику зміни і гірничому диспетчеру, які зобов’язані запровадити дії щодо усунення передаварійних (аварійних) ситуацій. При цьому слід застосовавати спеціальні заходи, затверджені головним інженером шахти, що гарантуватимуть безпеку працівників» –  розповів Василь Марцинюк та наголосив, що небезпечні місця (зони) необхідно обов’язково відгородити заборонними знаками.