Правомірність накладеного Головним управлінням штрафу доведено у Верховному Суді

17 січня 2020

Під час проведення інспекційного відвідування у ПП «Міжміські міжнародні пасажирські перевезення – Стрий» у жовтні 2018 року держінспекторами Головного управління Держпраці у Львівській області було зафіксовано факт не проведення 8 працівникам індексації грошових доходів. Як результат, на підставі статті 265 КЗпП України на суб’єкта господарювання було винесено постанову про накладення штрафу у розмірі 297 тис 840 грн.

Не погодившись з таким рішенням підприємство звернулось до суду.

Суд першої інстанції у задоволенні позовних вимог підприємству відмовив. Однак, апеляційний суд скасував рішення першої інстанції.

Разом з тим, Верховний Суд,  дослідивши усі обставини справи, підтримав позицію Головного управління.

Зокрема, суд постановив, що контрольний захід Головним управлінням проведено законно, а санкцію застосовано правомірно. Індексація заробітної плати є мінімальною державною гарантією в оплаті праці. За недотримання цих гарантій юридичні та фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати встановленої законом на момент виявлення порушення за кожного працівника щодо якого воно вчинено.

До слова, на момент винесення санкції, за недотримання мінімальних гарантій в оплаті праці для суб’єктів господарювання чинним законодавством була передбачена фінансова відповідальність незалежно від факту усунення цього порушення.

Враховуючи те, що Постанова Верховного Суду набирає законної сили з дати її прийняття, є остаточною та оскарженню не підлягає, ПП «Міжміські міжнародні пасажирські перевезення – Стрий»  таки доведеться сплатити 297 тис 840 грн штрафу.

Текст Постанови