Під час інформаційних відвідувань на ринку виявлено неоформлених працівників

29 січня 2020

Фахівці Головного управління Держпраці у Львівській області з інформаційною метою відвідали ринок «Шувар». З метою надання вичерпних консультацій щодо важливості легального працевлаштування до інформаційної акції долучились також представники обласних управлінь ДПС, ПФУ,  Держпродспоживслужби, органи місцевого самоврядування та журналісти.

Дерджпосадовці спілкувались з  роботодавцями та працівниками, роз’яснювали переваги легальної праці та перелічували негативні наслідки тіньової зайнятості. Фахівці закликали роботодавців не ризикувати, а працівників оформляти належним чином. Також застерегли від спроб «маскування»  трудових відносин.

«Праця повністю задекларована у тому разі, якщо роботодавець уклав з працівником трудовий договір, офіційно повідомив про його працевлаштування державну фіскальну службу, офіційно і в повному розмірі виплачує заробітну плату, сплачує за працівника єдиний соціальний внесок», – наголосила начальник Управління з питань праці Головного управління Держпраці Оксана Єзерська.

Слід зазначити, під час проведення роз’яснювальної роботи, фахівці виявили 18 працівників, які, ймовірно, працювали без належного оформлення трудових відносин. Відтак, роботодавців закликали негайно усунути порушення, працівників застерегли: погоджуючись працювати нелегально, вони повністю позбавлені усіх прав та соціальних гаранті, а також, у випадку виникнення непорозумінь чи конфлікту із роботодавцем – можливості себе захистити.