“Від успішності жнивної кампанії залежить не тільки економічний результат конкретного господарства”

25 червня 2020

У середу, 24 червня, під керівництвом заступника голови Львівської ОДА Юрія Бучко відбулась онлайн нарада  щодо організації проведення жнивної кампанії 2020.

Участь у нараді взяли представники департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, райдержадміністрацій, Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН України, територіальних управлінь Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Держпраці, Держпродспоживслужби, Регіональної філії «Львівська залізниця», патрульної поліції, Укртрансінспекції та аграрії.

Змінити умови природного середовища ми не можемо, проте ми можемо організовано і злагоджено провести обмолот в оптимальні терміни, висушити за необхідності, доставити на елеватори і реалізувати якісну продукцію. Це величезна кількість господарських операцій та господарських зв’язків. І тільки за безумовного дотримання законодавчо визначених норм, правил та регламентів всіма учасниками можна гарантувати успішний результат. Від успішності жнивної кампанії залежить не тільки економічний результат конкретного господарства. В першу чергу це продовольча безпека, це валютні надходження, це робочі місця і заробітна плата в суміжних галузях, платежі до бюджетів”, – зазначив Юрій Бучко.

Директор департаменту агропромислового розвитку Юлія Шопська наголосила, що цьогоріч  вся площа сільськогосподарських культур становить 705,5 тис.га (+8,4 тис.га до минулого року), площа сільськогосподарських культур до обмолоту у порівнянні із 2019 роком збільшилась на 11,3 тис га (+2,4%) і становить 475,8 тис га, в сільськогосподарських підприємствах – збільшилась на 12,5 тис.га (+3,6%). У 2019 році придбано 12 нових комбайнів на суму 23,8 млн  грн, у 2020 році планують придбати ще 11 зернозбиральних комбайнів.

Учасники наради обговорили вимоги до якості і безпечності продукції, розглянули наукові підходи до вирощування зернових культу. Також  акцентували увагу на заходах безпеки при проведенні збиральних робіт,  зберіганні врожаю та організації перевезень зернової продукції.

Начальник відділу нагляду в АПК та СКС Головного управління Держпраці у Львівській області Віктор Курило розповів про заходи, яких слід обов’язково роботодавцям вжити з метою проведення цьогорічної кампанії безпечно.

«Перед початком зернозбиральних робіт необхідно провести навчання і перевірку знань з питань охорони праці для трактористів та водіїв. Провести інструктування  по видах робіт для працівників, яких передбачається залучати до збиральних робіт. Працівники, які зайняті на механізованих роботах, повинні пройти періодичні медогляди. Періодичні технічні огляди слід провести тракторам, зернозбиральним комбайнам та інші самохідним машинам, тракторним причепам тощо. Обов’язково слід розробити маршрути безпечного руху техніки, провести перевірку габаритів ліній електропередач на зернотоках і місцях проведення зернозбиральних робіт та ознайомити з цією інформацією працівників», – зазначив Віктор Курило.

Також він розповів які нещасні випадки, які трапляються під час проведення жнив та назвав основні причини травмування працівників.