Під час інспекційного заходу працівникам швейного підприємства виплатили заборговану зарплатню

21 липня 2020

На адресу Головного управління надійшла низка звернень від працівників швейного підприємства, що на Городоччині.  Громадяни скаржились, що роботодавець вже більше трьох місяців не виплачує заробітну плату.

Отримавши дозвіл Держпраці, Головним управління проведено  інспекційне відвідування на підприємстві-боржнику.

В межах контрольного заходу інспектор праці виявив,  що на підприємстві й справді наявна заборгованість по заробітній платі перед 158 працівниками за загальну суму 329,5 тис. та перед 5 звільненими на суму 26,6 грн.

Фахівець Головного управління пояснив роботодавцю, що невиплата заробітної плати працівнику понад місяць є не лише порушенням трудового законодавства, а й конституційних  гарантій  громадян. За такі дії винним особам загрожує адміністративна, кримінальна та фінансова відповідальність.

Слід відзначити, на підприємстві дослухались до рекомендацій держінспектора  та ще під час інспекційного заходу  виплатили працівникам та звільненим усі  заборговані кошти.   

Інформаційно

Статтею 43 Конституції України кожному гарантується право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Кожен має право на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом. Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

Статтею  115 КЗпП України передбачено, що заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів – представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.