Посадових осіб 26 медичних установ Львівщини притягнено до відповідальності

24 липня 2020

На виконання доручення Прем’єр-Міністра України на Львівщині тривають контрольні заходи у закладах охорони здоров’я. Інспектують установи, котрі не повідомили Головне управління Держпраці у Львівській області про інфікування медичних працівників гострою респіраторною хворобою COVID-19.  Під час перевірок досліджують питання своєчасності подання повідомлень та об’єктивність проведення розслідувань гострих професійних захворювань медпрацівників на COVID-19.

Впродовж червня – липня перевірено 43 медустанови, 3 перевірки станом на цей час тривають, до кінця липня заплановано провести ще 4. Порушення інспектори виявили у 27 закладах. Окрім невчасного скерування повідомлень, низка медзакладів не розпочали проведення розслідувань, або розпочали їх невчасно. Слід відзначити, що на зауваження держінспекторів реагують невідкладно – порушення усувають або ще під час перевірок, або в найкоротші терміни виконання припису.

За допущення порушень до адміністративної відповідальності притягнуто 26 відповідальних посадових осіб.

Інформаційно

Відповідно до вимог п.8 Порядку розслідування та обліку нещасних випадків і професійних захворювань та аварій на виробництві №337 від 17.04.2019 року, у разі отримання інформації про нещасний випадок та/або гостре професійне захворювання (отруєння) від безпосереднього керівника робіт, повідомлення від закладу охорони здоров’я, заяви потерпілого, членів його сім’ї чи уповноваженої ним особи тощо роботодавець зобов’язаний протягом двох годин повідомити територіальному органові Держпраці та іншим підприємствам (установам, організаціям), що перелічені у цьому пункті, з використанням засобів зв’язку та не пізніше наступного робочого дня надати на паперовому носії повідомлення затвердженої форми.

Нещасні випадки, та/або гострі  професійні захворювання (отруєнь), що не підлягають спеціальному розслідуванню, розслідуються Комісіями, утвореними  на підприємстві (в установі, організації) наказом роботодавця не пізніше наступного робочого дня після отримання такої інформації (п.12 Порядку).