Завершено розслідування групового нещасного випадку, який трапився з працівниками КП «Броди» 

23 вересня 2020

Комісія, утворена наказом Головного управління Держпраці у Львівській області, завершила спеціальне розслідування групового нещасного випадку, що стався  з дорожнім робітником та робітником з благоустрою КП «Броди» .

Випадок трапився 12.03.2020. Працівники отримали завдання зрізати аварійне дерево з робочої площадки (люльки) підйомника автомобільного встановленого на шасі автомашини ГАЗ-5204. Вони удвох увійшли в корзину підйомника, зачинили двері і піднялись на висоту приблизно 8 м. Звідти й почали обрізати верхівку дерева щоб вкоротити стовбур.

Приблизно о 11-20 год., коли роботу було майже завершено, корзина перевернулася, а чоловіки випали з корзини автовишки на землю. Внаслідок падіння обоє отримали численні  травми і були госпіталізовані у Бродівську ЦРЛ.

В межах спеціального розслідування комісією з’ясовано причини та обставини, які призвели до настання цього випадку, а також визначено винних осіб.

 Фахівці встановили, що для виконання вищезазначених  робіт було задіяно підйомник, на котрий повністю відсутня технічна (експлуатаційна) документація, в тому числі технічний огляд та експертне обстеження. Відповідальний за виконання цих робіт майстер був відсутній під час їх проведення. Роботи виконували працівники, які не пройшли спеціального навчання та перевірки знань з охорони праці при виконанні робіт на висоті та при звалюванні дерев бензопилами. Окрім цього, потерпілі не були забезпечені необхідними захисними засобами – касками та запобіжними поясами.

За результатами проведеного аналізу матеріалів спеціального розслідування  комісія прийшла до висновку, що нещасний випадок пов’язаний з виробництвом, а трапився він внаслідок дій та бездіяльності наступних посадових осіб:

  • в.о. директора КП «Броди», який не вжив необхідних заходів для забезпечення безпечної експлуатації та справного стану підйомника, не забезпечив виготовлення на нього експлуатаційних документів, інструкції з експлуатації та технічного обслуговування; не здійснював моніторинг і оцінку технічного стану підйомника шляхом проведення  технічного огляду, експертного обстеження та нагляду за його безпечною експлуатацією;
  • механіка транспортної дільниці, котрий в день настання нещасного випадку допустив до виконання робіт по обрізанню аварійних дерев підйомник, без проведеного технічного огляду та експертного обстеження;
  • майстра дорожньо – комунальної дільниці КП «Броди», який будучи призначеним виконавцем та відповідальним керівником робіт, під час їх виконання був відсутній на місці проведення та не здійснював керівництво;
  • інженера з охорони праці КП «Броди», який  не здійснював дієвий  контроль за своєчасним проведенням  технічного огляду, своєчасним проведенням спеціального навчання з питань охорони праці для працівників та за забезпеченням їх засобами захисту при виконанні робіт на висоті.

За результатами проведеного розслідування комісія розробила низку заходів для запобігання подібним нещасним випадкам та скерувала на підприємство для виконання.

До слова, Бродівським ВП Золочівського ВП ГУНП у Львівській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо цього випадку.