Про стрес на робочому місці та його наслідки розповіли у ПАТ «Львівгаз»

11 травня 2016

До Всесвітнього Дня охорони праці 2016, у кабінеті охорони праці ПАТ «Львівгаз» проведено нараду з питань охорони праці та промислової безпеки за участю інспекторів відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки ГУ Держпраці  у Львівській області  Володимира Вовка та Зіновія Коваля.

В.о заступника Голови Правління ПАТ «Львівгаз» – головний інженер ПАТ «Львівгаз» Б. Гук зачитав наказ «Про виконання заходів до Всесвітнього дня охорони праці у 2016 році», основною метою яких є покращення стану охорони праці, пожежної безпеки, екологічної безпеки, безпеки дорожнього руху у ПАТ «Львівгаз». 

Фахівець Держпраці  Львівщини В. Вовк розповів присутнім історію виникнення  даного свята на світовому рівні та у нашій державі та повідомив, що у 2016 році, за рекомендацією МОП, Всесвітній День охорони праці відзначають під девізом «Стрес на робочому місці: колективний виклик».

«Протягом останніх років, виробничий стрес визнано глобальною проблемою, актуальність, якої загальновизнана для всіх країн, професій та  працівників», – зазначив В. Вовк. Фахівець також проаналізував основні причини виникнення стресу на робочому місці в Україні та у країнах Європи, детально зупинився і на наслідках, що провокує стрес. Разом з тим, інспектор зауважив, що стрес на робочому місці не є виключно негативним явищем, адже також може спонукати працівників і до вдосконалення своїх професійних навиків.

Головний державний інспектор З.Коваль додав, що сьогодні в Україні працівники підпадають під дію стресу через скорочення можливостей для отримання бажаної роботи, страх її втратити, зниження фінансової стабільності, а також через невідповідність кваліфікації та професійних навиків обраній професії. “Кожна людина повинна обирати професію згідно свого темпераменту, навиків та здібностей”, – заувжив Коваль. Також фахівець розповів про структуру ГУ Держпраці у Львівській області, окреслив основні завдання та функції служби.

В свою чергу, начальник відділу охорони праці ПАТ «Львівгаз» О. Кіт проаналізувала стан виконання комплексних заходів щодо досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, підвищення існуючого рівня охорони праці, пожежної безпеки охорони довкілля та безпеки руху у ПАТ «Львівгаз» у 2015 році та I кварталі 2016 року. Наголосила на необхідності проведення конкретних профілактичних заходів спрямованих на запобіганням стресів та їх потенційних наслідків на робочому місці.

Під час семінару заслухали також  начальника цивільного захисту ПАТ «Львівгаз» Ю. Костяка щодо стану забезпечення у Товаристві засобами пожежогасіння та інженера відділу охорони праці ПАТ «Львівгаз» О.Дільного про наявність наочної агітації, знаків безпеки та нормативно-технічної літератури.