На колегії ГУ Держпраці у Львівській області обговорили підсумки роботи першого півріччя

19 серпня 2016

_DSC0571

17 серпня відбулась колегія ГУ Держпраці у Львівській області, присвячена підсумкам роботи за перше півріччі 2016 року.

Окрім вищого керівництва та керівників структурних підрозділів Головного управління, у заході також взяли участь начальник ДП «Західний ЕТЦ Держпраці» М. Шпєлик, голова Профспілки працівників соціальної сфери Львівської області М. Гнатів, заступник голови Об’єднання профспілок Львівщини Михайло Будзан та голова Громадської ради при ГУ Держпраці у Львівській області І. Сорока.

_DSC04671
Посилення соціального захисту працівників, шляхом легального оформлення, підвищення рівня заробітної плати, погашення заборгованості перед працівниками та попередження виробничого травматизму – це основні напрямки у яких на даний час посилено працюють фахівці Головного управління Держпраці у Львівській області, зазначила його керівник. «У своїй роботі ГУ Держпраці у Львівській області акцентує увагу на проведенні превентивної роботи, здійснюючи в першу чергу, не каральну, а роз’яснювальну функцію», – наголосила Ольга Вільхова та зазначила, що структура працює на принципах відкритості і прозорості, а з метою удосконалення діяльності завжди готова до співпраці. Відтак, на даний час Управлінням укладено 9 договорів про співпрацю, а 13 червня 2016 року утворено Громадську раду при ГУ Держпраці у Львівській області до складу якої увійшли представники 11 інститутів громадянського суспільства.

Під час засідання детально зупинились на результатах по кожному з напрямків роботи.

_DSC0460Зокрема, заступник начальника ГУ Держпраці А. Стецько прозвітував про проведену роботу в частині наглядової діяльності з питань охорони праці та промислової безпеки. Стецько зауважив, що експлуатація фізично зношеного обладнання, яке вичерпало свій ресурс, відсутність або невикористання працівниками засобів безпеки, незадовільний, а часом відсутній контроль посадових осіб за охороною праці, недотримання вимог нормативних актів – це одні з основних проблем, які призводять до виникнення травматизму на підприємствах. Як один із шляхів вирішення проблемних питань заступник вважає відновлення дієвого державного нагляду щодо дотримання суб’єктами господарювання вимог нормативно-правових актів з охорони праці, особливо на підприємствах вугільної промисловості. Разом з тим, Стецько зауважив, що в області спостерігається зменшення виробничого травматизму: «На піднаглядових підприємствах Управління нагляду в промисловості та на об’єктах підвищеної небезпеки відбулося травмування 35 осіб (9 смертельно) проти 45 за аналогічний період 2015».

23

Щодо проведеної роботи в частині дотримання суб’єктами господарювання Львівщини вимог законодавства про працю заслухали представників Управління з питань праці. Начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів у Львівській області В.Шепега зазначила, що окрім наглядової діяльності, фахівці з питань праці активно працюють превентивно. Відтак, за результатами проведених, за участю соціальних партнерів, 151 засідання комісій з питань легалізації робочих місць та 40 виїзних робочих груп – працевлаштовано 203 працівника.

_DSC04944

 

Що стосується заборгованості по заробітній платі, начальник відділу з питань додержання законодавства застрахованих осіб, працевлаштування інвалідів, з питань дитячої праці та інших нормативно-правових актів Л. Лєсна доповіла, що станом на початок ІІ півріччя 2016 року загальна сума боргу на Львівщині зросла на 20 млн.грн., уй зв’язку з утворенням заборгованості по заробітній платі ДП «Львіввугілля» та структурних підрозділів. Разом з тим, слід зазначити, що фахівцями з питань праці здійснено 93 перевірки на 61 підприємстві-боржнику із виплати заробітної. За результатами проведеної роботи – 12 роботодавцями заборгованість було погашено повністю в ході перевірки або на виконання припису т а ще 12 – погасили частково, на загальну суму 30098 тис. грн.

_DSC05195

Слід зазначити, що саме з питань порушення термінів виплати заробітної плати, невиплати її у повному обсязі, невиплати усіх належних сум при звільненні найчастіше звертаються громадяни – це 345 звернень із загальної кількості 607. У 133 зверненнях зазначалось щодо порушень, на думку заявників, законодавства про працю при їх звільненні з роботи, у 25 – можливих порушень при переведенні працівників на іншу роботу, зміні істотних умов праці; 20 – щодо застосування дисциплінарних стягнень; 31 – щодо неналежного оформлення трудових договорів. З питань можливих порушень у сфері охорони праці надійшло 37 звернень.  «В більшості випадків, повідомлені у зверненні факти порушень законодавства про працю підтверджуються у ході перевірки», – зауважив завідувач сектору звернення громадян та доступу до публічної інформації В. Чучман та зазначив, що посадові особи Держпрці вживають усіх заходів в межах повноважень для вирішення порушених питань.

_DSC05456

Про результати роботи ГУ Держпраці у Львівській області в напрямку гігієни праці звітувала начальник відділу гігієни праці Г. Новачук. І розпочала фахівець із найболючішого: «З метою виконання усіх покладених на відділ з питань гігієни праці завдань, необхідне термінове врегулювання законодавчої бази на центральному рівні». З метою належної організації реалізації покладених законом повноважень органами Держпраці у сфері гігієни праці, для забезпечення реалізації прав громадян на своєчасне відшкодування шкоди, заподіяної працівникові в наслідок ушкодження його здоров’я на підприємстві, Управлінням Держпраці Львівщини ініційовано подання Держпрацею України до секретаріату Кабінету Міністрів України проекту розпорядження про уповноваження територіальних органів Державної служби України з питань праці на підписання та затвердження окремих видів документів – акту розслідування причин та обставин виникнення профзахворювань (форма П-4) та санітарно-гігієнічні характеристики умов праці.

_DSC0538

7

 

За результатами засідання колегії прийнято відповідні рішення._DSC0452

Рішення колегії Головного управління Держпраці у Львівській області від 17.08.2016