Щодо стажування

29 серпня 2016

До ГУ Держпраці у Львівській облсті звернулась на консультацію громадянка:

«Мій син пішов працювати на одне підприємство. Взяли його на роботу, сказали стажировка 1 місяць, контракту не заключили, використали, вижали всі соки, якась кузня брам, надвигався, ледве до дому приходив і в суботу робив. Проробив тиждень, пішов сказав що робити не буде, попросив розрахуватися, а та начальниця його вигнала, сказала :ти в нас не робив і не маєш доказів що ти тут був, і я тобі нічого не заплачу. Так та “пані” і наживається на таких стажировщиках. Порадьте, будьте такі ласкаві, що то з тим робити?»

Консультує головний спеціаліст відділу юридичного забезпечення Володимир Козич              

Чинним трудовим законодавством не передбачено стажування працівників, за винятком випадків, передбачених статтею 29 Закону України «Про зайнятість населення». Слід зазначити, що виконання робіт на таких умовах також передбачає обов’язкове укладення договору про стажування та внесення відповідного запису до трудової книжки.

Відповідно до ч. 3 ст. 24 Кодексу законів про працю України працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Тобто, використання найманої праці (в тому числі на умовах стажування) без видання відповідного наказу роботодавця та повідомлення відповідних органів фіскальної служби є НЕПРИПУСТИМИМ та вважається порушенням чинного законодавства, за яке передбачено притягнення роботодавця до адміністративної відповідальності та накладення штрафних санкції на суб’єкта господарювання, у якого виявлено таке правопорушення.

Слід зазначити, що з метою встановлення факту порушення щодо них вимог чинного законодавства, громадяни можуть звернутися в Головне управління Держпраці у Львівській області із заявою, в якій потрібно повідомити про порушення законодавства про працю, вказати найменування та реквізити відповідного суб’єкта господарювання. Це стане підставою для проведення фахівцями ГУ Держпраці у Львівській області позапланової перевірки. Таку заяву слід надсилати поштою або подавати особисто через приймальню Управління, що знаходиться за адресою 79008, пл. Міцкевича 8, м. Львів або через громадську приймальну громадян ГУ Держпраці у Львівській області, що знаходиться у місті Львові за адресою вул. Валова, 31.

Також, з метою встановлення факту перебування в трудових відносинах з суб’єктом господарювання, громадяни вправі звернутися із відповідною заявою до суду. Радимо залучити свідків (якщо такі є) та долучити до позову якомога більше підтверджуючих матеріалів, які підтверджують факт виконання роботи на підприємстві.