На засіданні колегії Держпраці обговорили ефективність заходів державного нагляду за додержанням законодавства про працю

03 жовтня 2016

У місті Одеса 30 вересня 2016 року  відбулося засідання колегії Державної служби України з питань праці.

Участь у колегії взяли представники центрального апарату Держпраці, керівники територіальних управлінь та державних підприємств, що входять до сфери управління Держпраці, представники морських торговельних портів та представник первинної профспілкової організації Незалежної профспілки гірників України Головного управління Держпраці у Донецькій області.

img_7214Під час засідання обговорили ефективність заходів державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення; проблеми під час проведення спеціальних розслідувань нещасних випадків та професійних захворювань на виробництві, а також шляхи їхнього вирішення; підвищення ефективності здійснення державного нагляду та відомчого контролю за станом охорони праці на підприємствах агропромислового комплексу України; стан нормативно-правового забезпечення діяльності органів Держпраці.                                                                                      

img_7256У результаті детального аналізу статистичних даних про нещасні випадки зі смертельними наслідками на підприємствах агропромислового комплексу визначено, що протягом останніх 10-ти років найбільша кількість працівників гине під час пригод на транспорті. На цю подію щороку припадає від 30 до 45 % смертельно травмованих у галузі. Крім пригод на транспорті, за питомою вагою смертельного травматизму можна виділити ще дві події: падіння потерпілого та дія предметів і деталей, що рухаються, розлітаються, обертаються. Разом частка потерпілих у цих трьох видах подій в сільському господарстві щороку знаходиться в межах від 50 до 75 %.

img_7241Найбільш травмонебезпечними галузями економіки в Україні є вугільна, машинобудівна, металургійна промисловість, агропромисловий комплекс та соціально-культурна сфера. Питома вага травмованих працівників на підприємствах цих галузей складає 70 % від усієї кількості травмованих на підприємствах України.

Аналіз причин нещасних випадків зі смертельним наслідком за 2016 рік свідчить, що найбільша їх кількість сталась з організаційних причин – 73 % від усієї кількості загиблих внаслідок нещасних випадків зі смертельним наслідком, пов’язаних з виробництвом. Внаслідок нещасних випадків зі смертельним наслідком, що сталися через технічні причини – 14 %. З психофізіологічних причин – 13 %.

Серед подій, що призвели до нещасних випадків зі смертельним наслідком, переважають:

  • дорожньо-транспортні пригоди та наїзди транспортного засобу (35 % від загальної кількості загиблих внаслідок нещасних нещасних випадків зі смертельним наслідком, пов’язаних із виробництвом);
  • падіння потерпілого (17 %);
  • падіння,обрушення, обвалення предметів, матеріалів, породи, грунту тощо (14%);
  • дія предметів та деталей, що рухаються, розлітаються, обертаються (11%);
  • ураження електричним струмом (7%);
  • дія шкідливих і токсичних речовин (6%).

Також Голова Держпраці наголосив на пріоритетності посилення роботи з питань погашення заборгованості із заробітної плати. Зокрема, у 2016 році на вимоги державних інспекторів з питань праці підприємства-боржники погасили заборгованість із виплати заробітної плати на суму 290 мільйонів 800 тисяч грн., тобто підприємства повністю чи частково розрахувалися з 84 тисячами 943 працівниками.

img_7257Окрему увагу приділили питанням контролю за додержанням порядку оформлення трудових відносин, стану додержання законодавства про працю неповнолітніх, забезпеченню соціальних гарантій військовослужбовців.

Зосередилися і на посиленні діяльності у превентивному напрямку.

Учасники колегії привітно зустріли  юного переможця Всеукраїнського конкурсу дитячого малюнка «Охорона праці — очима дітей» 10-річного учня одеської школи Артема Венгеровича.

img_7289img_7265

 

Голова Держпраці Роман Чернега подякував Артему за активність та закликав дітей України брати участь у наступному конкурсі дитячого малюнку «Охорона праці – очима дітей».

«Серйозний превентивний захід у питаннях охорони праці — погляд на проблеми безпеки праці очима нашого молодого покоління» – зазначив Голова Держпраці Роман Чернега.

 

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ПРАЦІ