Штраф у розмірі 174 тис.грн  підприємству доведеться сплатити за використання праці неоформлених працівників

17 жовтня 2016

ГУ Держпраці у Львівській області спільно з правоохоронними органами проведено перевірку додержання законодавства про працю щодо неофіційного працевлаштування осіб у ПП «ЕРА -ЛІС». Підприємство здійснює господарську діяльність на території Яворівського району.

В ході проведення перевірки встановлено, що станом  на день перевірки, ПП «ЕРА-ЛІС» допущено до виконання робіт 4 особи, з якими  не укладено трудового договору, а також про їх прийняття не повідомлено територіальні органи ДФС, чим порушено вимоги частини 3 статті 24 КЗпП України.

Звертаємо увагу, що у підприємством вчинено спробу замінити легальне працевлаштування так званим «стажуванням» у розумінні, відмінному від визначеного законом. Адже тільки громадяни, які мають офіційний статус безробітного можуть проходити стажування – професійне навчання працівників на виробництві, на тому чи іншому підприємстві, після закінчення якого, підприємство зобов’язується працевлаштувати такого працівника. У всіх інших випадках – роботодавець зобов’язаний оформити працівника на роботі у встановленому порядку – з першого дня виконання ним трудової функції

Відтак, за результатами виявлених порушень, на керівника ПП «ЕРА-ЛІС» складено та передано до суду протокол за ч.3 статті 41 КУпАП, а також накладено фінансову санкцію відповідно до статті 265 КЗпП України у розмірі 174 тис.грн

Інформаційно

З метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається, керівником може встановлюватись випробування. Відповідно до ст. 26 КЗпП, умова про випробування повинна бути застережена в наказі (розпорядженні) про прийняття даного працівника на роботу. В період випробування на таких працівників поширюється усі вимоги законодавства про працю.