Про права працівників у випадку набуття профзахворювання розповіла телеглядачам фахівець ГУ Держпраці

15 грудня 2016

Про профілактику професійних захворювань та про те, куди звертатися, якщо людина вже втратила своє здоров’я, працюючи в шкідливих умовах,  розповіла   в ефірі  телеканалу «Бужнет» начальник відділу  з питань гігієни праці ГУ Держпраці у Львівській області Галина Новачук.

За словами Галини Новачук, держава передбачає  певні компенсації  за втрату здоров’я під час виконання своїх професійних обов’язків.

Для того, щоб отримати виплати  у випадку набуття захворювання,  насамперед,  необхідно звернутися до лікарів та пройти  спеціальне обстеження.  При цьому,  поки працівник проходить обстеження,  за ним зберігається робоче місце та середній заробіток.

Водночас фахівець ГУ Держпраці зазначила, що обираючи  роботу, слід  вивчити умови праці.

«Ідучи на таку важку працю, як, до прикладу, шахтарська, людина,  повинна ознайомитися з умовами роботи та трудовим  договором,- сказала Галина Новачук.  –  Разом з тим, майбутньому працівнику  потрібно поцікавитися про те,  які  соціальні  гарантії передбачені  державою  та які зобов’язання бере на себе  роботодавець».

Фахівець ГУ Держпраці також зазначила, що якщо  на підприємстві  не видаються засоби індивідуального захисту та спецодяг, або  не  надаються  додаткові відпустки  чи не здійснюються  доплати за шкідливість, то працівник може  відмовитися від роботи поки  роботодавець не усуне цих порушень.