На ПАТ «Львівгаз» проведено комісійну перевірку

22 грудня 2016

19 грудня  на  ПАТ «Львівгаз» відбулася підсумкова нарада щодо результатів планової комісійної перевірки, яку провели фахівці Головно управління Держпраці у Львівській області з 5 – 14 грудня.

Голова комісії з проведення перевірки начальник відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки Головного управління Держпраці у Львівській області Ігор Проць ознайомив присутніх членів комісії та працівників ПАТ «Львівгаз» з результатами проведеної перевірки, в ході якої було проаналізовано дотримання вимог законодавства про працю та загальнообов’язкове соціальне страхування, законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки практично у всіх структурних підрозділах, які розташовані на території Львівській області.

Зокрема, фахівці ГУ Держпраці перевірили 31 виробничий об’єкт управління. Виявлено 267 порушень вимог чинного законодавства. Видано 31 припис щодо усунення порушень. Запропоновано зупинити експлуатацію (припинити виконання робіт) 16 одиниць обладнання. За допущені порушення до адміністративної відповідальності притягнуто 26 працівників підприємства.

Особливу увагу приділено підвищенню рівня аварійності газу у побуті з початком опалювального сезону та у періоди різких похолодань. Адже з початку 2016  року у області зафіксовано вже 11 аварій, які пов’язані з використанням газу у побуті, під час яких загинуло 6 та госпіталізовано 11 осіб, з яких двоє неповнолітніх дітей.

Вказана проблематика є особливо актуальною у центральній частині м. Львова, м. Дрогобича, м. Стрия та інших районних центрів Львівської області. Більшість з цих газифікованих помешкань запроектовано згідно застарілих будівельних норм та правил безпеки, які упродовж десятиліть показали свою недосконалість, що неодноразово призводило до аварій, наслідками яких були каліцтво та смерть мешканців.

Чинниками, що призводять до цих аварій і надалі залишається необізнаність мешканців газифікованих помешкань та непрофесійність працівників спеціалізованих підприємства газового господарства та підприємств, які виконують роботи з технічного обслуговування димових та вентиляційних каналів житлових будинків.

Згідно вимог «Правил безпеки систем газопостачання», які були введені в дію у липні 2015 року, відповідальність за забезпечення утримання систем газопостачання відповідного до вимог чинного законодавства України та за технічний стан і безпечне користування газопроводами, газовими приладами, димовими та вентиляційними каналами покладається на власника (балансоутримувача або орендаря).

Розуміючи можливі наслідки цієї прогалини у чинному законодавстві, так званої юридичної колізії, працівники ПАТ «Львівгаз» пообіцяли і надалі продовжувати виконання робіт з проведення планового технічного обслуговування газових мереж та обладнання систем газопостачання  газифікованих  помешкань Львівщини, а також  продовжувати роботу з інформування мешканців про небезпеку вибухів та отруєнь чадним газом при недотриманні основних вимог безпечної експлуатації внутрішньобудинкових систем газопостачання.

Газові мережі і обладнання не можуть бути кинутими на призволяще, адже це може призвести до масових техногенних аварій з непередбачуваними наслідками.