Як і кому поскаржитися на корупцію?

27 грудня 2016

Одним із ефективних заходів профілактики та боротьби з корупцією є повідомлення про факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень.

Так, особа, яка надає допомогу в запобіганні та протидії корупції не тільки захищає свої особисті права, а й покращує стан дотримання прав людини, сприяє зменшенню рівня корупції, є прикладом сумлінного та чесного виконання своїх громадянських обов’язків.

«Хотілося б наголосити, що наша держава заохочує громадян до викриття інформації про корупційні діяння та гарантує їм захист. Про це свідчить запровадження інституту захисту викривачів – осіб, які надають допомогу  в запобіганні і протидії корупції. Так, відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» особи, які надають допомогу в запобіганні і протидії корупції, перебувають під захистом держави»,- сказала головний спеціаліст з питань протидії корупції Головного управління Держпраці у Львівській області Уляна Гротовицька.

За словами Уляни Гротовицької, повідомити про корупцію можна у телефонному режимі, через офіційні веб-сайти, надіславши повідомлення  на електронну пошту,  письмово у вигляді заяви та усно при особистому прийомі. Втім слід пам’ятати, що Ваше звернення повинно бути зафіксоване.

Також Ваше повідомлення може бути здійснене без зазначення авторства, тобто анонімно. Таке повідомлення підлягає перевірці у строк не більше п’ятнадцяти днів від дня його отримання. 

Куди поскаржитися на корупцію?  

Телефони довіри та електронні адреси за якими можна звертатися громадянам для оперативного інформування та реагування щодо можливих корупційних правопорушень з боку посадових осіб зазначені на сайті ГУ Держпраці у Львівській області у розділі “Про службу” – “Запобігання проявам корупції”                     

Як держава  захищає осіб, які надають допомогу в запобіганні і протидії корупції?

Відповідно до  Закону України «Про запобігання корупції» можуть бути застосовані правові, організаційно-технічні та інші спрямовані на захист від протиправних посягань заходи, передбачені ЗУ “Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві”, а саме : особиста охорона, охорона житла і майна; видача спеціальних засобів індивідуального захисту і сповіщення про небезпеку; використання технічних засобів контролю і прослуховування телефонних та інших переговорів, візуальне спостереження; заміна документів та зміна зовнішності; зміна місця роботи або навчання; переселення  в інше місце проживання; забезпечення конфіденційності відомостей про особу; закритий судовий розгляд тощо.