На Львівщині під час скайп – наради з головами РДА обговорили проблеми детінізації заробітних плат

20 січня 2017

У понеділок, 16 січня, під головуванням очільника Львівської обласної державної адміністрації Олега Синютки за участі начальника ГУ Держпраці Львівської області Ольги Вільхової у Львівській обласній державній адміністрації відбулася селекторна нарада з головами районних державних адміністрацій щодо проблем  детінізації заробітних плат.

У нараді також взяли участь керівництво  Львівського регіонального  центру зайнятості, Державної фіскальної служби у Львівській області, Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області.

Ольга Вільхова наголосила, що завданням ГУ Держпраці є моніторинг виплат мінімальної зарплатні працівникам, яка складає на сьогодні 3200 гривень.

«Ми постійно контролюємо чи роботодавці не порушують мінімальних гарантій в оплаті праці, зокрема  чи  виплачуться  мінімальна зарплатня. Окрім цього, ми стежимо за тим, щоб людей не переводили на неповний робочий день, якщо фактично вони працюють на повну ставку»,- сказала Ольга Вільхова.

Водночас вона наголосила, що у випадку фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків розмір штрафної санкції складатиме 96 000 гривень за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Начальник ГУ Держпраці Львівщини також нагадала, що  за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці, недобросовісному роботодавцю доведеться сплатити десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, тобто 32000 гривень за кожного працівника щодо якого вчинено порушення.

Окрім цього, вона повідомила, що у разі, якщо недопущення до перевірки з питань допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків розмір штрафу складе 100 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення (320000 гривень).

Також під час скайп – наради обговорили питання про делегування повноважень органам місцевого самоврядування щодо здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю.

За підсумками наради, вирішено організувати інформаційну кампанію в області щодо  необхідності дотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці. Окрім цього, прийнято рішення поінформувати усіх роботодавців Львівщини, зокрема надіслати їм відповідні листи щодо  мінімальних заробітних плат та штрафів за порушення.

Разом з тим, присутні домовилися продовжити практику безпосереднього спілкування з роботодавцями і надалі організовувати  тематичні семінари та зустрічі з роботодавцями, асоціаціями роботодавців та представниками громадських організацій.