На ПрАТ «Компанія Ензим» відбувся семінар

11 квітня 2017

Про останні зміни у законодавстві, що стосуються охорони праці, дотримання  законодавства щодо  проведення експертизи  умов праці,  атестації робочих місць за умовами праці, відповідальність керівників за несвоєчасну та неякісну  атестацію робочих місць та організацію проведення медичних оглядів роботодавцем йшлося  під час семінару на ПрАТ «Компанія Ензим», який відбувся у понеділок, 10 квітня.

Зокрема, головний державний інспектор  відділу  нагляду на  виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки Управління нагляду в промисловості  і на об’єктах підвищеної небезпеки  ГУ Держпраці у Львівській області Ярослав Файчак розповів присутнім  про те,  що Управління спрямовує свою діяльність на проведення превентивних заходів  з питань охорони праці та промислової безпеки, яка скерована на попередження травматизму на піднаглядових підприємствах.

Він також проаналізував  заходи щодо  дотримання  безпечних  умов  праці, які проводяться на підприємствах під час виконання робіт з експлуатації та обслуговування  аміачних холодильних установок та складу кислот,  їх  утримання  у  безпечному  технічному  стані. Окрім цього, фахівець зосередив  увагу  присутніх на  безпечному  виконанні  робіт  на  висоті, використанню засобів  колективного  та  індивідуального  захисту. Серед іншого, акцентував  увагу  на  проведенні  навчання, інструктажів  та  перевірки  знань з  охорони  праці, детально проаналізував причини  та  обставини  нещасних  випадків. Надав консультацію щодо організації функціонування системи управління охороною праці на підприємстві.

«Виникнення та розвиток можливої аварійної ситуації під час роботи холодильної установки можуть бути наслідком ослаблення уваги оператора-машиніста до виконання своїх обов’язків. Також до цього можуть спричинити випадкові чинники, пов’язані із надійністю роботи приладів захисної автоматики, наявністю термомеханічних, корозійних пошкоджень у трубопроводах, корпусах обладнання, випадковим припиненням електропостачання окремих елементів установки — водяних насосів, вентиляторів градирень, приладів захисної автоматики — чи їх поломкою», – сказав Ярослав Файчак.

Під час зустрічі присутні також обговорили питання підготовки та проведення  заходів на підприємстві з нагоди відзначення 28 квітня –  Всесвітнього дня охорони праці під девізом – «Удосконалення збору та використання даних про безпеку та гігієну праці».

У свою чергу, головний державний інспектор  відділу експертизи умов праці ГУ Держпраці у Львівській області Марія Петрушко  проаналізувала законодавство з проведення експертизи  умов праці, наголосила на відповідальності керівників за несвоєчасне та неякісне проведення атестації робочих місць за умовами праці. Розповіла про вимоги, щодо проведення атестації робочих місць за умовами праці та про відповідальність керівників за не своєчасне та неякісне проведення атестації робочих місць.

Головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці   ГУ Держпраці Ігор Дацій ознайомив присутніх з порядком  проведення  медичних оглядів працівників певних категорій.  Поінформував про процедуру проведення  попереднього  (під  час  прийняття   на   роботу)  та періодичних   (протягом   трудової  діяльності)  медичних  оглядів працівників,  зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких,  де є потреба у професійному доборі,  щорічному обов’язковому медичному огляді осіб віком до 21 року.

Технічний директор ПрАТ «Компанія Ензим» Олег Сова зазначив, що на підприємстві здійснюється постійний контроль щодо забезпечення безаварійного та безпечного  стану промислової безпеки, умов та охорони праці під час експлуатації аміачної холодильної установки підприємства.

Керівництво підприємства запевнило присутніх,  що фінансування витрат на охорону праці та протипожежну безпеку  здійснюється згідно затвердженого бюджету.

На завершення, представники ГУ Держпраці у Львівській області   надали вичерпні відповіді на  питання, які  порушили  працівники підприємства.