Компенсація за невикористану відпустку

12 жовтня 2015

Відповідно до статті 79 КЗпП України щорічні основна та додаткові відпустки повної тривалості у перший рік роботи надаються працівникам після закінчення шести місяців безперервної роботи на даному підприємстві, в установі, організації.

Виходячи із вимог статті 83 КЗпП України, за бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарних дні.

Крім цього повідомляємо, що відповідно до статті 83 КЗпП України, грошова компенсація працівнику за всі не використані ним дні щорічної відпустки виплачується йому у разі звільнення.

Виходячи з наведеного – компенсації за дні невикористаної відпустки без звільнення працівника з роботи чинним законодавством не передбачено.

Привертаємо увагу роботодавців, що за порушення вимог законодавства про працю передбачена дисциплінарна, адміністративна та кримінальна відповідальність. Сподіваємось на Вашу свідомість та розуміння важливості дотримання норм законодавства про працю безпосередньо для Вас як посадових осіб так і підлеглих Вам працівників.