Круглий стіл до Дня охорони праці: про міжнародні стандарти збору і використання даних про безпеку і охорону праці

28 квітня 2017

«Аналіз статистичних даних щодо нещасних випадків на виробництві, якими на сьогодні володіє Держпраці, продемонстрував, що ми маємо надалі вдосконалювати процедури моніторингу, збору і систематизації цієї інформації. Ми констатуємо чимало випадків приховування роботодавцями нещасних випадків», – зазначив Голова Держпраці Роман Чернега, відкриваючи засідання круглого столу, присвяченого Дню охорони праці в Україні, який цьогоріч відзначається під гаслом «Удосконалення збору та використання даних про безпеку та гігієну праці. Він навів невтішну статистику нещасних випадків зі смертельним наслідком у світі й Україні зокрема і наголосив на важливості використання сучасних інструментів збору даних у виявленні небезпек виробничих процесів і попередженні травматизму. «Співробітництво Держпраці з Міжнародною організацією праці в рамках всеукраїнського проекту «Гідна праця» дасть можливість суттєво покращити систему збору інформації, що необхідна для аналізу причин травмування і смертельних випадків на виробництві», – констатував керівник служби.

Цей захід, в якому взяли участь фахівці Держпраці, Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань, Державної служби статистики та представники галузевих профспілкових організацій, організовано Держпраці спільно з Міжнародною організацією праці.

Національний координатор Проекту МОП «Зміцнення системи інспекції праці і механізмів соціального діалогу» Софія Литвин поінформувала про програму ООН «Цілі сталого розвитку», реалізація якої розрахована до 2030 року, і завдання на національному рівні, зокрема щодо захисту трудових прав. Вона окреслила основні пріоритети програм, які МОП реалізує в Україні: сприяння зайнятості і розвитку сталих підприємств, ефективному соціальному діалогу і покращенню соціального захисту і умов праці, а також презентувала учасникам круглого столу аналітичні матеріали МОП щодо інструментів збору та використання даних про безпеку та гігієну праці і публікацію, підготовлену на основі результатів пілотних проектів, що реалізуються в 6 країнах.

Експерт Відділу з питань адміністрації праці, інспекції праці та безпеки і гігієни праці МОП Арсеніо Фернандез-Родрігез в режимі онлайн пояснив, яким чином застосовуються інструменти збору і використання даних, що є необхідними для виявлення небезпек, які виникають на виробництві, і вжиття превентивних заходів, як має працювати національна система реєстрації та повідомлення щодо професійних захворювань. Учасники заходу отримали інформацію про стандарти ЄС щодо роботи інспекцій праці, завдання ЄС з вироблення єдиної методології збору даних та про індикатори статистики.

У своїх виступах начальник управління інспекційної діяльності Держпраці Наталя Ємельянова,начальник управління профілактики виробничого травматизму Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань Сергій Таровик та  головний спеціаліст Департаменту статистики праці Держстату Оксана Когут охарактеризували роботу інформаційних систем повідомлення й обліку нещасних випадків та спостереження за умовами праці, що функціонують у відомствах.

Свою точку зору щодо проблем, які назріли в системі охорони праці, висловили представники профспілок. Йшлося про те, що на державному рівні не приділяється належна увага питанням охорони праці, зокрема проблемі забезпечення працівників засобами індивідуального захисту.

На завершення дискусії Голова Держпраці підкреслив: «Ми будемо наполегливо просувати ідею створення сучасної системи управління охороною праці на підприємствах».