Кадрові агенції не мають права брати гроші з особи, якій шукають роботу: оплатити їхні послуги повинні роботодавці

11 травня 2017

Агенції, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні  не мають права брати оплату за пошук роботи  з особи, якій шукають чи пропонують роботу. Оплата послуг з працевлаштування здійснюється виключно роботодавцем, якому надано такі послуги.

 «Відповідно до  ЗУ “Про зайнятість населення” суб’єктам господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні в Україні, забороняється отримувати від громадян, яким надано зазначені послуги, гонорари, комісійні та інші винагороди. Оплата послуг з працевлаштування здійснюється виключно роботодавцем, якому надано такі послуги»,- зазначається у роз’ясненні ГУ Держпраці у Львівській області.

Слід зазначити, що до послуг з посередництва у працевлаштуванні належать пошук роботи та сприяння у працевлаштуванні особи, добір працівників відповідно до замовлень роботодавців (у тому числі іноземних) у межах укладених з роботодавцями договорів (контрактів).

 Суб’єкт господарювання, який надає послуги з посередництва у працевлаштуванні – це зареєстрована в установленому законом порядку юридична особа, яка провадить господарську діяльність, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, а також фізична особа – підприємець, що надають послуги з посередництва у працевлаштуванні в Україні та/або за кордоном відповідно до цього Закону та інших актів законодавства.

До слова, раніше до  Головного управління Держпраці у Львівській області звернувся мешканець Львівщини з проханням надати роз’яснення стосовно права агенцій з працевлаштування брати кошти з особи, якій шукають чи пропонують роботу.