Більшість працівників, які загинули на будівництві виконували роботи на умовах цивільно-правових договорів

31 травня 2017

У 2016 році на будівельних майданчиках області сталося 19 випадків зі смертельним наслідком. При цьому у 12 випадках, тобто у 60%, роботи виконувалися по цивільно-правовим договорам. У 2017 році сталося 9 випадків зі смертельним наслідком, з них 6 будівельників працювало на умовах цивільно-правових договорів.
Про це повідомив головний державний інспектор відділу розслідування, аналізу та обліку аварій і виробничого травматизму ГУ Держпраці у Львівській області Іван Мечержак, інформуючи представників будівельної галузі Львівщини про стан та причини травматизму на будівництві під час семінару, який відбувся  30 травня.
«На сьогодні на Львівщині однією з найбільш серйозних проблем у будівельній галузі є залучення працівників до виконання робіт на будівельних майданчиках без відповідної підготовки та на підставі цивільно-правових договорів »,- зазначив Іван Мечержак.
Фахівець ГУ Держпраці зазначив, що основними причинами настання нещасного випадку є організаційні -70%.
Основними порушеннями при настанні нещасних випадків є допущення до виконання робіт з підвищеною небезпекою осіб за цивільно-правовими договорами, формальне проведення інструктажів з охорони праці, відсутність належного контролю за дотриманням працівниками вимог безпеки та недостатній рівень фінансування заходів з охорони праці, зокрема щодо забезпеченості засобами колективного та індивідуального захисту.
При цьому він зазначив, що також працівники травмуються через перебування на робочих місцях у стані алкогольного сп’яніння.

“Неофіційна  праця призводить до того, що до будівельних робіт допускають осіб без відповідних навичок та знань. Окрім того, у випадку травмування чи смерті працівника, чи потерпілий, чи  його сім’я залишаються наодинці із  усіма проблемами. Тобто, відповідно до чинного законодавства, вони не мають права на виплати з фонду соціального страхування, а також на  решту соціальних гарантій, які пов’язані з отриманням травми на виробництві”,- резюмував фахівець ГУ Держпраці.