На Львівщині домовилися про співпрацю задля захисту прав неповнолітніх у сфері трудових відносин

14 червня 2017

Представники  ГУ Держпраці, ГУ Національної поліції, Служби у справах дітей та  Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області  співпрацюватимуть  у сфері захисту трудових  прав  та інтересів осіб у віці до вісімнадцяти років, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Про це йшлося під час круглого столу, який відбувся сьогодні, 14 червня,  в ГУ Держпраці у Львівській області.

Учасники круглого столу напрацювали  основні заходи, які реалізовуватимуть у Львівській області з метою виявлення порушень прав неповнолітніх у сфері трудових відносин. Окрім цього, присутні домовилися залучати до співпраці й інші дотичні служби та органи державної влади.

Начальник  відділу з питань додержання законодавства застрахованих осіб, працевлаштування інвалідів, з питань дитячої праці та інших нормативно правових актів  ГУ Держпраці у Львівській області Любов Лєсна ознайомила з  особливостями праці неповнолітніх та поінформувала про перелік робіт, де вони  не можуть працювати.

«Неповнолітніх заборонено залучати до робіт, де є шкідливі умови  та важка фізична праця»,- резюмувала Любов Лєсна. При цьому вона зазначила, що минулого року  було виявлено низку порушень законодавства про працю щодо неповнолітніх. До прикладу, було встановлено, що 17- річний юнак  працював на цегельному заводі, а неповнолітню залучали до роботи у святковий день.

Нагадаємо, що відповідно до закону не допускається прийняття на роботу осіб молодше шістнадцяти років. Як виняток, за згодою одного із батьків або особи, що його замінює, можуть прийматись на роботу особи, які досягли п’ятнадцяти років.

При цьому у Кодексі законів про працю України є уточнення, що для підготовки молоді до продуктивної праці допускається прийняття на роботу учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час по досягненні ними чотирнадцятирічного віку за згодою одного з батьків або особи, що його замінює.

Втім слід зазначити, що  усі особи молодше вісімнадцяти років приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду і в подальшому, до досягнення 21 року, щороку підлягають обов’язковому медичному оглядові.

До слова, цього тижня, а саме 12 червня, відзначають Всесвітній день боротьби з дитячою працею встановлений Міжнародною організацією праці (МОП), яка бореться з проявами експлуатації дітей на різних рівнях.