Найчастішим профзахворюванням серед працівників вугільної промисловості області є хронічний бронхіт

30 червня 2017

ГУ Держпраці інформує про стан професійної захворюваності на промислових підприємствах Львівської області за 6 місяців 2017 року.

«Одним з важливих та основних напрямків діяльності відділу з питань гігієни праці є збереження стану здоров’я працюючого населення та дотримання законодавства у сфері гігієни праці, зокрема у проведенні розслідування причин виникнення професійних захворювань робітників, які працюють в шкідливих умовах праці», –  розповіла  заступник начальника відділу з питань гігієни праці  ГУ Держпраці у Львівській області Віра Кузів.

За її словами, впродовж 2017 року за результатами зареєстрованих 320 повідомлень про професійні захворювання, видано 210 наказів про створення комісій з розслідування, та спільно з представниками Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань було проведено їх розслідування.

Серед підтверджених випадків профзахворювань у розрізі підприємств вугільної промисловості Львівської області найбільше випадків зареєстровано на шахтах: «Степова» та «Лісова» (по 46 вип.), «Великомостівська» – 41 вип.,    « Межирічанська» –  40 вип., на шахтах « Відродження « та «Червоноградська» – 37 та 32 випадки, на шахті « Надія » та ПАТ Львівська вугільна компанія – 13 та 12 вип., менше 10-и випадків на Монтажно-прохідницькому управлінні, Управлінні технічного контролю якості вугілля і стандартів, шахтобудівельному управлінні, шахті «Бендюзька».

Враховуючи те, що на підприємствах вугільної промисловості у більшості випадків працюють чоловіки, тому і профзахворювання реєструються більше серед працівників чоловічої статі – 252 проти 31.

«Провівши аналіз груп професійних захворювань за основними формами патології встановлено, що профзахворювання зареєстровані за такими діагнозами: – хронічний бронхіт -38,8% – радикуліт – 31,8% – пневмоконіоз – 11,3 % – антракосилікоз – 5,0 % – вібраційна хвороба- 4,5% – менше 3% припадає на силікоз, деформуючий артроз, фіброз легень»,-  сказала заступник начальника відділу з питань гігієни праці.

Разом з тим інформуємо, що відділ з питань гігієни праці у 2017 році отримав з лікувально-профілактичних закладів Львівської області 246 запитів на складання санітарно-гігієнічних характеристик умов праці на працівників з підозрою у них професійних захворювань .